Metges de Catalunya acusa el Departament de Salut d’inaugurar el CUAP Cerdanyola-Ripollet sense la plantilla mèdica necessària

Metges de Catalunya (MC) acusa el Departament de Salut d’inaugurar el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Cerdanyola-Ripollet (fotografia) sense la plantilla mèdica necessària i d’obligar els facultatius que habitualment passen consulta als Centres d’Atenció Primària (CAP) de la zona a cobrir aquest nou servei.

L’organització denuncia que Salut incompleix l’acord sobre el nou model d’atenció continuada i les urgències a l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), que estableix que la prestació sanitària dels nous dispositius d’urgències s’ha de fer “mitjançant professionals amb places específiques adscrites al CUAP”.

Per a MC, és inacceptable que el departament obligui els metges dels CAP de Cerdanyola, Ripollet, Badia i Barberà del Vallès a cobrir els torns de guàrdia del nou centre, després de passar la consulta habitual en els seus respectius llocs de treball.

En aquest sentit, exigeix un augment de la plantilla de metges amb l’objectiu de preservar la qualitat assistencial, perquè no es poden duplicar els dispositius sanitaris sense incrementar els recursos humans.

Així mateix, adverteix que la cobertura de les urgències del CUAP deixarà moltes consultes dels centres d’atenció primària sense metge, ja que l’endemà de la guàrdia el professional haurà de descansar les 24 hores establertes per la llei i l’Administració no trobarà facultatius per fer aquestes substitucions.

D’altra banda, el sindicat recrimina a Salut que hagi modificat les condicions laborals dels facultatius afectats per la posada en marxa del nou CUAP, sense negociació prèvia amb els sindicats i vulnerant el dret de conciliació de la vida personal, familiar i laboral. Finalment, li retreu que no hagi presentat cap pla de programació de l’activitat assistencial ni tampoc els criteris d’assignació dels torns de guàrdia.

Metges de Catalunya s’ha reunit amb els facultatius d’atenció primària de la comarca i ha adreçat una queixa formal a la gerència de l’Institut Català de la Salut, a la gerència d’Àmbit d’Atenció Primària Centre i a la Junta de Personal d’Atenció Primària Centre.

El CUAP Cerdanyola-Ripollet, obert des de mitjans de maig les 24 hores del dia dels 365 dies de l’any, atén les urgències sanitàries no vitals dels municipis de Cerdanyola, Ripollet, Badia i Barberà del Vallès amb una població total de 136.000 habitants.