Metges de Catalunya acusa la consellera de Salut, Marina Geli, de menysprear els facultatius de contingent i zona

Metges de Catalunya acusa la consellera de Salut, Marina Geli, de menysprear els facultatius de contingent i zona, davant l’anunci d’obligar uns 2.000 metges no reformats (més de 800 metges de capçalera i uns 1.000 especialistes de primària, segons dades del Departament) a abandonar la sanitat pública si no s’integren en els equips d’atenció primària o en els hospitals.

El sindicat critica que s’amenaci aquest col·lectiu d’extingir la seva plaça i recorda a la consellera que hi ha un acord subscrit l’any 1992 entre l’Institut Català de la Salut i els sindicats, en el qual es reconeix la “lliure voluntat d’integració” d’aquests professionals en el sistema reformat.

MC no accepta que l’Administració trenqui unilateralment aquest pacte de la mesa sectorial de Sanitat i elimini, a cop de decret, les places en propietat aconseguides pels seus titulars a través d’un concurs oposició.

A més, considera intolerable que la consellera utilitzi l’amenaça com a mètode per pressionar els facultatius no reformats, un fet que demostra la seva nul·la predisposició al diàleg i a la negociació. En aquest sentit, el sindicat demana a Geli, una vegada més, l’inici immediat d’una negociació per establir les futures condicions laborals i professionals de la plantilla de contingent i zona.

Metges de Catalunya subratlla que no es pot fer fora d’una puntada de peu uns metges que fa més de 25 anys que treballen per a la sanitat pública, sense respectar-los els seus drets adquirits legítimament. Adverteix que la situació en els centres d’atenció primària es pot agreujar si, a les jubilacions forçoses de l’any passat, ara s’hi afegeix l’expulsió dels facultatius de contingent i zona.

Finalment, MC rebat a la consellera que la jornada dels metges no reformats sigui de dues hores i mitja, ja que el seu horari habitual és de 9 a 17 hores. Dues hores i mitja les dediquen a passar consulta en els CAP (sovint, aquesta dedicació sobrepassa abastament aquest temps a causa de la demanda assistencial) i la resta, a fer atencions domiciliàries i a estar a disposició del centre per a qualsevol contingència.

Signatures
La Divisió d’Atenció Primària d’MC ja ha recollit més de 400 signatures de metges de contingent i zona per exigir el respecte als seus drets des que, a finals de novembre, el col·lectiu va decidir en assemblea extraordinària iniciar una campanya de sensibilització. Les signatures es faran arribar a la consellera Geli properament.