Metges de Catalunya acusa l’ICS i els sindicats de classe d’empitjorar les condicions laborals de l’atenció continuada en la primària

Metges de Catalunya (MC) acusa l’Institut Català de la Salut (ICS) i els sindicats de classe de signar, d’esquena als facultatius, un acord inassumible sobre l’atenció continuada (guàrdies) en l’assistència primària que empitjora considerablement les condicions laborals.

L’acord, en vigor des de l’1 de juliol, permet la prestació de l’atenció continuada en un àmbit territorial superior al lloc habitual de treball, és a dir, a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS). En aquests casos, la distància entre el centre i la urgència no pot superar els 30 minuts de desplaçament, tot i que el document no precisa com s’ha calculat aquest interval.

A més, s’estén la guàrdia localitzada a les àrees urbanes, sense especificar però la seva retribució. En canvi, a les zones aïllades o de muntanya, el preu s’estableix en un 70% del valor de la guàrdia presencial. D’altra banda, el nou model d’atenció continuada elimina el pagament proporcional de les guàrdies en les vacances i en les pagues extraordinàries, amb la consegüent pèrdua salarial per al metge.

La signatura d’aquest pacte es produeix quan la mesa de negociació de l’ICS s’havia de limitar a fer efectiu l’increment del preu/hora de guàrdia pactat en la sortida de vaga d’aquesta primavera (23 euros en dies laborables i 26 euros en dissabtes, diumenges i festius). Metges de Catalunya rebutja que s’hagi aprofitat l’ocasió per reformar el sistema d’atenció continuada sense comptar amb el sindicat de facultatius i hipotecant el debat en el Consell de la Professió Mèdica.

Per últim, MC considera gravíssim que l’acord subscrit no reculli els criteris que limitin la jornada complementària ni tampoc estableixi els descansos postguàrdia. L’Assessoria Jurídica del sindicat estudia la possibilitat d’emprendre accions legals contra el pacte.