Metges de Catalunya adverteix a l’ICS que els hospitals estan en peu de guerra i no poden assumir més retallades

Les plantilles mèdiques dels hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) han esclatat. L’anunci d’una nova onada de retallades que afectarà de ple els facultatius han posat en peu de guerra els hospitals públics. Primer va ser el tancament de plantes i de quiròfans, la reducció de l’activitat i l’aprimament de les plantilles. Ara l’ICS es planteja eliminar hores de guàrdia, modificar els horaris i suprimir temporalment el complement de jornada partida i d’altres complements salarials. A més, demanarà als metges avançar les altes hospitalàries i restringir les proves complementàries.

Metges de Catalunya (MC) ha advertit a la gerència de l’ICS que els hospitals són una olla a pressió i que no poden assumir més retallades, perquè posen en joc la qualitat de l’assistència i aboquen els professionals a la precarietat laboral.

Davant d’aquesta situació, el sindicat ha organitzat aquesta setmana diferents assembles informatives als hospitals per copsar el sentir de les plantilles mèdiques. Al Vall d’Hebron (Barcelona), els facultatius han proposat fer vaga, mentre que a Bellvitge (Barcelona), Germans Trias i Pujol (Badalona) i Viladecans han acordat actuar només d’acord amb els criteris clínics però no econòmics, com ja passa a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

El clima és molt tens i la resposta a la política de retallades indiscriminada de l’ICS, per poder quadrar el seu pressupost a 31 de desembre, pot ser contundent.