Metges de Catalunya atribueix l’increment de les llistes d’espera a la “descapitalització” del sistema sanitari

Metges de Catalunya (MC) considera que l’increment d’un 6% de la llista d’espera per a alguna de les 14 intervencions quirúrgiques en garantia, que ha passat de 70.814 pacients el 2012 a 75.075 el 2013, és conseqüència de la “descapitalització” del sistema sanitari, que ha perdut un 16% del seu pressupost en els darrers quatre anys a causa de les retallades.

Per al sindicat, la situació de la sanitat pública catalana és “extremadament greu”, ja que les xifres que ha presentat aquest dijous el conseller de Salut, Boi Ruiz, al Parlament evidencien que les demores continuen creixent, “tot i que l’activitat quirúrgica ha augmentat un 2,6% el 2013 respecte a l’any anterior”. 

Igualment, MC qualifica d’“esfereïdora” l’evolució del nombre total de pacients pendents de ser intervinguts –inclosos els que esperen una cirurgia amb temps màxim garantit– que s’ha ampliat a raó de 9.200 persones més per any, fins a situar-se en 181.559 persones el 2013, una xifra “notablement” superior a la del 2010 que va ser de 153.916.

L’organització creu que el resultat de l’informe de Salut és només la “punta de l’iceberg d’una tragèdia que no aflora per la ‘picaresca’ que fan servir les empreses sanitàries en el maquillatge de les demores reals”, com la pràctica d’endarrerir l’entrada dels pacients a la llista d’espera perquè no computin.

Per tot això, el sindicat encoratja els pacients a sol·licitar un certificat al seu hospital conforme han estat inscrits a la llista d’espera i insta el Govern a prioritzar els pressupostos sanitaris “per evitar la fallida del sistema”.