Metges de Catalunya consensua amb l’ICS un document per garantir la qualitat de l’atenció domiciliària a Barcelona

Metges de Catalunya (MC) ha consensuat amb l’Institut Català de la Salut (ICS) un document de criteris de qualitat de l’atenció mèdica domiciliària a Barcelona ciutat, que limita les visites dels facultatius a un màxim de dues per hora i estableix la retribució com a jornada complementària de la prolongació de l’horari, quan aquestes consultes sobrepassin la jornada laboral.

L’acord també fixa una durada mitjana de la visita mèdica domiciliària de 20 minuts per a pacients aguts i de 25 minuts per a malalts crònics, a més del temps necessari per als desplaçaments.

Igualment, aquest pacte també inclou el compromís de l’ICS d’aportar un vehicle perquè el metge pugui traslladar-se al domicili del pacient, sempre que les circumstàncies organitzatives o les característiques de l’àrea bàsica de salut així ho aconsellin, i de facilitar el maletí mèdic amb l’instrumental i la medicació necessària.

En cas de sospita de conflicte en una atenció domiciliària, el facultatiu tindrà l’opció de fer la visita mèdica acompanyat d’un altre professional o, si fos imprescindible, de la policia. A més, l’empresa s’ha compromès a elaborar un protocol d’actuació per a les ocasions en què el metge es trobi en una situació que atempti contra la seva seguretat.

Finalment, el document especifica que un professional sanitari de l’equip d’atenció primària (EAP) haurà de fer el triatge de les sol·licituds de visites domiciliàries agudes i podrà activar directament el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) per via telefònica, si considera que es tracta d’una urgència, sense necessitat de desplaçar-se prèviament al domicili.

Per a MC, la signatura d’aquest acord suposa un pas endavant molt important, ja que per primera vegada es plasma en un document els estàndards necessaris per garantir la qualitat de l’atenció mèdica domiciliària.

El text s’ha consensuat en la comissió de seguiment de l’acord de la desconvocatòria de vaga als centres d’atenció primària (CAP) de Barcelona ciutat que va promoure el sindicat a finals de 2008, contra l'ampliació dels horaris dels serveis d'atenció domiciliària no urgent que havien signat el Servei Català de la Salut (CatSalut) i el SEM.