Metges de Catalunya considera “injustificable” que el Pla de Salut 2021-2025 no doni resposta a les demandes dels professionals

Argimon

Metges de Catalunya (MC) ha traslladat al Departament de Salut la seva decepció davant l’Avantprojecte del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, presentat aquest dilluns en una sessió extraordinària del Consell de Salut de Catalunya. El president del sindicat, Jordi Cruz, present en la reunió, ha expressat el malestar de l’organització pel fet que el pla no abordi "de ple" una de les principals problemàtiques del sistema, com és la situació dels professionals, les seves condicions laborals i retributives, i les perspectives de futur del personal del servei públic de salut.

Cruz ha criticat que el document, de manera "njustificable", no aprofundeix en la definició de les mesures correctores necessàries per millorar les condicions de treball, ni ofereix solucions "més enllà dels titulars de sempre" per garantir la renovació de la plantilla de facultatius i la "imprescindible" incorporació de més professionals per atendre la demanda assistencial de la població amb els estàndards de qualitat que s’han ofert fins ara.

En aquest sentit, ha assegurat que les retallades i la pandèmia han deixat els professionals en una situació de "debilitat i esgotament crònic", així com en un "estat de desànim" per la manca de resposta de l’administració davant les "demandes repetides" dels treballadors i treballadores. "Una vegada més, són ignorades", ha afegit.

Segons Cruz, el Pla de Salut 2021-2025 manté "conceptes vacus" com "el lideratge, la participació o la incorporació de la veu dels professionals", però no concreta els canvis que s’han d’implementar per assolir els objectius fixats. "És hora de superar la fase del màrqueting i les bones intencions, els professionals requereixen actuacions tangibles que millorin de manera efectiva el seu dia a dia", ha remarcat.