Metges de Catalunya considera que l’actual sistema de representació sindical "ofega" i "exclou" els facultatius

dissabte, 14 novembre, 2009

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Antoni Gallego, va afirmar ahir que l’actual sistema de representació sindical “ofega” i “exclou” els facultatius, als quals té com a “ostatges” d’una negociació col·lectiva caduca. “Si les patronals sanitàries no canvien la seva manera d’actuar, el model sanitari serà insostenible malgrat la diversificació de la gestió”.

Gallego va fer aquestes manifestacions en l’acte de celebració del 30 aniversari de la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM) que va tenir lloc a València i que va reunir els responsables autonòmics de les diferents organitzacions sindicals.

El dirigent de MC va acusar les patronals de “diluir la veu del metge amb la llei a la mà”, en relació amb la nova composició de la mesa negociadora de la xarxa sanitària concertada (XHUP), que ha deixat el sindicat mèdic sense marge d’actuació.

“Tenim tota la responsabilitat en l’acte assistencial, però la nostra capacitat negociadora és gairebé nul·la”, va recalcar. En aquest sentit, Gallego va apostar per assolir un “conveni mèdic” que estableixi unes “noves regles de joc” amb les empreses sanitàries, sobretot després dels escassos resultats del Consell de la Professió Mèdica. “Si el consell ha servit per a alguna cosa –després de tres anys de treball– és per demostrar l’immobilisme de les patronals”.

D’altra banda, el secretari general de la CESM, Patricio Martínez, va criticar el Govern espanyol per no haver executat el Pacte per la Sanitat que ha d'assegurar la sostenibilitat del sistema. “Aquest acord és necessari, urgent i imprescindible i, de moment, la ministra de Sanitat suspèn clarament en aquest objectiu”, va assenyalar.

Martínez va defensar la possibilitat que el ciutadà aporti un finançament addicional directe a la sanitat, sempre que es garanteixin uns pressupostos sanitaris finalistes, és a dir, “que el que es destini a sanitat es gasti en sanitat”.

Més autocrític es va mostrar l’expresident de la CESM i de Metges de Catalunya, Josep Maria Sala, quan va afirmar que “l’únic culpable de la situació actual és el metge, ja que no s’ha enfrontat amb l’Administració”, “En general, hem estat uns covards”, va dir.

Sala va reclamar al col·lectiu mèdic “unitat” i “lluita”, davant tot allò que vagi “en contra dels principis ètics dels metges”.