Metges de Catalunya defensa que part dels 420 milions d’euros que aportarà l’Estat per finançar la sanitat catalana es destinin a millorar les condicions laborals dels facultatius

dimarts, 20 setembre, 2005

Metges de Catalunya (MC) defensarà, davant del Departament de Salut, que part dels 420 milions d'euros que aportarà el Govern central per finançar la sanitat catalana es destinin a millorar les condicions laborals i professionals dels facultatius.

MC considera prioritari incrementar la plantilla de metges per reduir la pressió assistencial i, d'aquesta manera, poder oferir al ciutadà una sanitat més humanitzada i de més qualitat. Per al sindicat, la contractació de nous professionals permetria reajustar la jornada del facultatiu i limitar-la a 48 hores setmanals, tal com estableix la normativa europea.

D'altra banda, també reclama que aquesta aportació econòmica addicional ajudi a equiparar i a homologar les condicions de treball dels facultatius de la sanitat pública i concertada, ja que considera injust que hi hagi diferències entre aquests dos col·lectius, sobretot aquelles relacionades amb la carrera professional, amb el sistema de retribucions variables i amb l'aplicació de la directiva europea sobre jornada laboral i descansos.

Els comptes del Govern de la Generalitat (vegeu quadre) preveuen que la sanitat catalana rebi una aportació directa de l'Estat de 420 milions d'euros entre aquest any i l'any vinent. Aquesta quantitat, que representa aproximadament el 6% del pressupost del Departament de Salut, permetrà reduir en un 60% la insuficiència financera en matèria de sanitat, segons ha afirmat el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells (a la fotografia, al costa de la consellera de Salut, Marina Geli).

L'acord entre el Govern central i les comunitats autònomes per finançar la sanitat inclou la possibilitat d'obtenir 243 milions d'euros més, si la Generalitat fa ús de la seva capacitat normativa per apujar determinats impostos (transport, hidrocarburs i electricitat), tot i que aquesta via ja ha estat descartada per Castells.

Els dos consellers han qualificat l'acord de "molt positiu", però han reconegut que es tracta d'una "mesura d'emergència" que no resoldrà el deute històric acumulat de 2.200 milions d'euros (xifra de 2003). "El deute històric s'haurà de tractar en el marc de la negociació del nou model de finançament", ha explicat Castells. "Ara hem tallat una via d'aigua i hem aconseguit acostar els recursos disponibles al nivell de la despesa real".

Per la seva banda, Marina Geli ha precisat que els 420 milions d'euros només permetran fer allò que ja s'està fent. Segons la consellera de Salut, cal millorar la gestió de la despesa sanitària, tot i que no ha concretat com. Geli s'ha limitat a parlar, en termes generals, de fer un ús racional dels medicaments i de les noves tecnologies, d'ordenar la demanda assistencial i de millorar els mecanismes d'incentius als professionals, d'acord amb el seu compromís.

ACORD FINANCER - ELS COMPTES SANITARIS DE CATALUNYA

Aportacions de l'Estat
(xifres en milions d'euros)
Total
Catalunya

Mesures pressupostàries

1.177
206 (17.5%)
- Transferència a les comunitats autònomes
500
86 (17.2 %)
- Pla de qualitat i igualtat
50
9 (17.2 %)
- Fons de cohesió sanitària
45
8 (17.1 %)
- Insularitat
55
-
- Assistència residents estrangers
200
40 (20.0 %)
- Atenció accidents laborals no coberts per mútues
100
20 (20.0 %)
- Increment impost alcohols i tabac
227
44 (19.2 %)
Bestretes
1.365
214 (15.7%)
TOTAL
2.542
420 (16.5%)
 
Capacitat normativa potencial
1.288
243 (18.9%)
- Impost sobre transport
147
28 (19.0%)
- Tram addicional impost minorista hidrocarburs
820
148 (18.1%)
- Recàrrec impost electricitat
321
67 (20.8%)
Font: Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya