Metges de Catalunya defensa un model retributiu únic per a tota la sanitat catalana

dijous, 5 octubre, 2006

Metges de Catalunya (MC) ha plantejat la necessitat d'establir un model retributiu únic per a tot el Sistema Integral Sanitari de Catalunya (SISCAT), en el marc de la segona reunió del Consell de la Professió Mèdica que va tenir lloc el 3 d'octubre, a la seu del Departament de Salut de Barcelona -en la fotografia, d'esquerra a dreta: Miquel Bruguera (COMB), Carles Manté (CatSalut) i Patricio Martínez (MC).

Per al sindicat, és prioritari que els 15.000 facultatius que treballen a la xarxa assistencial puguin accedir a un mateix model de retribucions que unifiqui la disparitat de conceptes salarials que hi ha actualment en el sector sanitari (públic, concertat, salut mental i sociosanitari). Aquesta diversitat fa que el nivell retributiu d'alguns metges estigui per sota de la mitjana del personal mèdic que treballa a Catalunya.

Paral·lelament, la comissió de l'exercici professional del Consell de la Professió Mèdica ha començat a treballar en l'estudi comparatiu de les retribucions dels metges catalans en relació amb la resta de les comunitats autònomes i amb alguns països europeus. Aquesta comissió, presidida pel secretari general d'MC, Patricio Martínez, podria tenir els primers resultats a finals d'octubre.

D'altra banda, la comissió d'ordenació professional ha proposat diverses fórmules per pal·liar el dèficit de facultatius que haurà de debatre el consell: concentrar especialistes d'hospitals comarcals propers en un de sol i potenciar el transport urgent en aquesta zona; augmentar un 10% les places universitàries de Medicina; potenciar les competències de les infermeres; alliberar el metge de les tasques burocràtiques o retardar la jubilació.

Representativitat
La fotografia de família dels membres del Consell de la Professió Mèdica ha variat respecte a la sessió constitutiva d'aquest òrgan el passat 20 de juliol. Després de la queixa formal que va presentar Metges de Catalunya per la representativitat de les organitzacions sindicals en la mesa del consell, el Departament de Salut ha rectificat i, d'acord amb el pacte que va posar fi a la vaga, ha incrementat la presència d'MC de tres a set membres (els sindicats de classe en sumen quatre).