Metges de Catalunya demana a l’ICS que retiri la reforma de les urgències mèdiques d’atenció primària a Osona

Metges de Catalunya (MC) demana a l’Institut Català de la Salut (ICS) que retiri el nou model d’Atenció Continuada d’Urgències Territorial (ACUT) que té previst implantar als centres de primària d’Osona i que consensuï la reforma amb els facultatius.

El sindicat rebutja la decisió unilateral de l’ICS de centralitzar el servei d’urgències mèdiques d’atenció primària a Vic, Tona, Manlleu i Torelló durant les nits i els caps de setmana. L’organització adverteix que el nou model no resol el dèficit de metges de la comarca que està posant en perill la qualitat assistencial.

Alhora critica que es vulgui implantar la mobilitat obligatòria que força el metge de primària a fer assistència urgent fora del seu àmbit territorial de referència, fins i tot amb la possibilitat de cobrir les urgències de l’Hospital de Vic.

Per a MC, la reforma és una mesura estrictament economicista que deixa al descobert la nefasta gestió dels recursos humans de l’ICS. Metges de Catalunya culpa els sindicats no mèdics UGT, CCOO i CATAC de pactar amb l’Administració un nou model d’atenció continuada que no ha tingut en compte les reivindicacions del col·lectiu mèdic.

Així mateix, retreu a l’ICS que ignori els treballs que està fent el Consell de la Professió Mèdica sobre la reordenació dels recursos humans, ja que seria més lògic conèixer primer quins són els resultats d’aquest estudi i, després, consensuar les reformes necessàries.

Per tot això, representants de Metges de Catalunya s’han reunit aquesta setmana amb els facultatius d’atenció primària de la comarca per analitzar la situació i, en aquest context, han remès una carta al president del Consell Comarcal d’Osona, Jaume Mas, per fer-li saber la posició del sindicat.