Metges de Catalunya demana a l’ICS que retiri l’ordre de tancar parcialment els hospitals cinc dies alterns per estalviar

Metges de Catalunya (MC) demana a l’Institut Català de la Salut (ICS) que retiri l’ordre que ha remès a les gerències dels vuit grans hospitals públics, perquè tanquin parcialment les seves instal·lacions durant cinc dies alterns fins a finals d’any i suspenguin tota l’activitat assistencial programada.

L’ICS ha pres aquesta decisió com a mesura complementària per estalviar els 77 milions d’euros que li falten per quadrar el pressupost de la retallada. Per a MC, aquest tancament parcial tindrà un “fort impacte” sobre els temps d’espera i provocarà una major saturació als centres, quan les plantilles intentin recuperar l’activitat desprogramada.

El sindicat exigeix a l’empresa pública que deixi d’improvisar mesures d’estalvi “a cop de calculadora”, per no danyar “encara més” uns serveis sanitaris ja malmesos pels plans d’austeritat.

Durant l’aturada parcial, que es farà coincidir amb ponts o festius, els hospitals de Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat), Vall d’Hebron (Barcelona), Germans Trias i Pujol (Badalona), Dr. Josep Trueta (Girona), Arnau de Vilanova (Lleida), Joan XXIII (Tarragona), Verge de la Cinta (Tortosa) i Viladecans només atendran les urgències i els pacients ingressats, i hauran de suspendre les intervencions quirúrgiques programades, les consultes externes i les proves diagnòstiques.

Cada centre elegirà els cinc dies segons el seu criteri. A aquestes jornades, se li han d’afegir els dies de la setmana del pont de la Constitució –entre el 5 i l’11 de desembre– en què els centres també tancaran consultes, quiròfans i tota l’activitat programada.