Metges de Catalunya demana a Salut que retiri el procés d’ampliació dels horaris dels centres d’atenció primària

Metges de Catalunya (MC) demana al Departament de Salut que retiri el procés d’ampliació dels horaris dels centres d’atenció primària (CAP), fins que no es pactin les millores professionals que permetin acabar amb la massificació de les consultes i la pressió assistencial.

El sindicat considera que ara no és el moment d’augmentar la demanda de l’atenció mèdica ampliant els horaris dels centres i exigeix a Salut que habiliti les condicions de treball necessàries per poder continuar oferint una assistència de qualitat.

En aquest sentit, MC reclama a la consellera de Salut, Marina Geli, que el contingent de pacients assignat al metge de família no superi les 1.500 targetes individuals sanitàries (TIS) i les 1.000 per pediatre, i que els facultatius d’atenció primària no facin més de 25 visites diàries programades, a més de les visites domiciliàries i les visites urgents espontànies.

També reclama que els professionals puguin dedicar dos terços de la jornada laboral a l’assistència i la resta a formació continuada, recerca i docència, i que no s’incrementin les competències del metge de família per suplir la falta d’altres especialistes com pediatres, ginecòlegs o psiquiatres.

Metges de Catalunya denuncia que alguns directors d’Equips d’Atenció Primària (EAP) estan donant instruccions a les plantilles mèdiques perquè en les properes setmanes s’incorporin al nou horari (de 8 a 21 hores), malgrat l’anunci de la consellera Marina Geli d’ajornar aquesta mesura. El sindicat fa una crida a tots els professionals a desobeir aquestes ordres i a complir l’horari habitual de 9 a 20 hores.

Així mateix, acusa la titular de Salut d’incomplir les promeses que el seu govern va signar en el Pacte del Tinell el desembre de 2003. En aquest acord s’especificava textualment (pàg. 44 i 45) que un dels compromisos en política sanitària era “millorar els Centres d’Atenció Primària (CAP) que esdevindran el centre del sistema sanitari. Augmentant la seva capacitat resolutiva i la seva autonomia, el temps de visita (un mínim de 10 minuts), reduir la pressió assistencial tot reduint les ràtios a 1.500 persones usuàries/UBA, els recursos humans i la cartera de serveis”.

Mobilitzacions

En una assemblea informativa que el sindicat va celebrar ahir al Casal del Metge de Barcelona (fotografies) i a la qual van assistir uns 400 facultatius d’atenció primària, els assistents van avalar les reivindicacions del sindicat i van acordar donar suport a la convocatòria de futures mobilitzacions, si l’Institut Català de la Salut (ICS) no rectifica la seva gestió sanitària.

D’altra banda, Metges de Catalunya censura l’actitud del gerent de l’ICS, Francesc José María, de destituir el director del CAP Raval Sud, Jaume Morató, per haver criticat l’ampliació dels horaris dels centres i reclama la seva restitució immediata. Per això, ha iniciat una campanya de recollida de signatures en defensa del director cessat.