Metges de Catalunya (MC) demana que el pressupost sanitari deixi de dependre de la decisió política i quedi "blindat" per mitjà d’un pacte que impliqui tots els actors del sector. El sindicat mèdic, amb més de 10.000 afiliats i majoritari a la sanitat pública i concertada, reclama que el Departament de Salut "assoleixi ja els 15.000 milions d’euros de pressupost anual" que els experts i assessors del Govern coincideixen a assenyalar com la xifra necessària per recuperar l’accessibilitat del sistema, dur a terme inversions estratègiques i millorar les condicions laborals i retributives dels professionals. Dos anys després de l’inici de la pandèmia, per a MC la principal lliçó a aprendre és que la sanitat pública és "intocable" i retallar-la o empobrir-la "té conseqüències immediates i futures", com s’ha observat amb la gestió de la crisi sanitària.
Transcorreguts 24 mesos des de la declaració de l’estat d’alarma i l’inici de les restriccions, l’organització ha recollit les "10 lliçons imperdibles" que ha deixat la pandèmia de COVID-19, sobre les quals cal aplicar mesures correctores perquè la sanitat pública "retorni al camí de l'excel·lència i sigui el destí on vulguin anar a treballar els millors professionals".
Incrementar la inversió en Salut Pública, potenciar la prevenció de riscos i la salut laboral, i aplicar un pla de xoc per recuperar el benestar físic i mental dels treballadors són algunes de les receptes del sindicat, que situa l’atenció primària com el principal objectiu de les polítiques d’enfortiment i creixement del sistema.
La millora "substancial" de les condicions laborals i retributives dels professionals és per a MC una "palanca de canvi" que contribuirà decisivament a la retenció del talent mèdic -amenaçat pel creixent interès dels joves facultatius d’exercir la professió en països amb millors retribucions i menor pressió assistencial- i facilitarà el relleu generacional davant la propera jubilació de més del 40% del col·lectiu mèdic. A més, es tracta d’un reconeixement "ust i socialment reclamat" per a uns professionals que han patit una dècada de retallades i dos anys de pandèmia.