El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó parcialment a CEMSATSE (plataforma sindical formada per Metges de Catalunya (MC) i pel Sindicat d’Infermeria) en el conflicte col·lectiu interposat contra l’Institut Català de la Salut (ICS) per a la correcta interpretació del còmput dels serveis prestats en l’accés a la carrera professional.
La Sala del Social del TSJC estima en part el recurs presentat per CEMSATSE l’octubre de 2003 ja que declara que, a efectes d’equiparació, s’ha de computar el temps de treball com a interí per vacant i com a interí per substitució i condemna l’ICS a aquest reconeixement. Per contra, absol l’Administració de l’equiparació del temps treballat com a facultatiu eventual.
Els advocats de CEMSATSE consideren que, un cop s’obté el nomenament d’estatutari fix, s’han de comptar tots els serveis prestats en l’accés a la carrera professional, inclòs el treball com a eventual i el servei amb contracte de treball (no estatutari). Per aquest motiu, CEMSATSE ha presentat un recurs de cassació contra la sentència del TSJC que qualifica de “restrictiva”.
La qüestió en litigi se centra en la interpretació i l’abast del punt 4.1.1 de l’Acord del 29 d’octubre de 2002 (nou sistema retributiu) que fa referència a l’àmbit d’aplicació de la carrera professional. Mentre que CEMSATSE entén que en l’expressió “amb nomenament estatutari interí” s’inclou tot el personal temporal, sense distinció de la modalitat de contractació, l’ICS ho limita al personal amb nomenament estatutari interí “per vacant”.
De moment i fins que no es resolgui el conflicte judicial, l’Assessoria Jurídica de Metges de Catalunya ha sol·licitat l’arxivament provisional de totes aquelles reclamacions individuals que el sindicat havia interposat per a aquest motiu. Quan hi hagi una sentència ferma, l’assessoria tornarà a activar les reclamacions.