El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, ha reclamat no girar l’esquena a la problemàtica de les agressions als professionals de la medicina, davant el procés creixent de deshumanització de l’acte mèdic –provocat per les retallades de plantilla i per la massificació de les consultes– que afavoreix el desencadenament d’actituds violentes en els pacients.
“L’agressió a un polític és tema de portada i de debat en totes les tertúlies, i desborda rius de tinta. En canvi, les 50 agressions anuals contra metges a Catalunya passen totalment inadvertides i ningú en parla”, s’ha queixat Duch, que alhora ha posat de manifest la paradoxa d’aquesta situació, atès que la consideració social dels facultatius és “molt més elevada” que no pas la dels polítics.
En declaracions a Ràdio 4, el secretari general del sindicat ha explicat que l’increment del nivell d’exigència i d’expectatives dels pacients és un dels factors a tenir en compte en l’abordatge de la violència als centres sanitaris, però, sobretot, ha destacat el pes dels condicionants inherents a l’acte mèdic: “No podem treballar en les condicions que tots voldríem perquè no tenim el temps assistencial suficient, ens atapeeixen les agendes de visites, ens carreguen de burocràcia i tenim unes eines [informàtiques] que no ens ajuden gens a atendre el malalt, a mirar-lo als ulls. Hem d’estar clicant constantment programes arcaics d’història clínica com l’e-CAP i això ens treu molta atenció que hauríem de destinar al malalt”, ha afirmat.
Segons dades de 2013 de la Organización Médica Colegial (OMC), Catalunya és la segona comunitat amb el registre més alt d’agressions mèdiques amb 50 casos, sis menys que l’any 2012, per darrera d’Andalusia que n’ha registrat 80. A tot l’Estat, l’any passat es van notificar 354 incidents.