Metges de Catalunya denuncia que les retallades inciten els facultatius lleidatans a marxar a l’Aragó

Metges de Catalunya (MC) denuncia que la "precarització de les condicions de treball" i la "incertesa de futur" ha provocat que 13 facultatius de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida hagin marxat a exercir la medicina al sistema públic de salut de l’Aragó. Segons el sindicat, les retallades i els dubtes sobre els plans de Salut a la regió sanitària lleidatana han estat els detonants, perquè aquest grup de metges hagi aprofitat un concurs públic d’ocupació obert pel govern aragonès a professionals de tot l’Estat per traslladar el seu lloc de treball.

MC critica que la política d’ajustos del Govern ha generat un estat emocional de "cansament i desànim" entre els metges que provoca que molts professionals vegin en la sortida de la santat catalana "l’única solució de futur".

En el cas dels metges lleidatans, a l’esgotament per les retallades s’afegeix la sensació d’inseguretat sobrevinguda per l’anunci del projecte d’unificació de tota la sanitat pública de Ponent un únic ens gestor. Els professionals recelen d’un pla que veuen "poc clar" i que s’aprofitarà per "reestructurar les plantilles" i per "introduir models de contractació pública no transparents". El projecte, asseguren, comportarà un empitjorament de la qualitat assistencial.

La marxa dels 13 metges de l’Hospital Arnau de Vilanova (el 5% del total de la plantilla), amb una trajectòria de servei d’entre 15 i 20 anys, afecta la majoria d’especialitats mèdiques i quirúrgiques. Així, el centre lleidatà perd facultatius d’alta qualificació rellevants tant en l’activitat assistencial com en la docent i d’investigació. L’Arnau de Vilanova va ser el centre de l’Institut Català de la Salut (ICS) que va patir la retallada pressupostària més intensa l’any passat amb una reducció del 8,36% sobre la seva despesa real de 2012.

Per a MC, la pèrdua de professionals és el "símptoma més evident" del malestar de les plantilles mèdiques després de quatre anys d’ajustos que "han situat la sanitat pública catalana a la cua de la despesa i els pacients a la cua d’espera".

L’organització demana a Salut que "no miri cap a una altra banda" i que resolgui el problema de desafecció professional, ja que es tracta del "pitjor escenari de futur per al sistema sanitari".