Metges de Catalunya denuncia que l’ICS vol obligar els pediatres de primària de Tarragona a fer guàrdies a l’Hospital Joan XXIII

Metges de Catalunya (MC) denuncia que l’Institut Català de la Salut (ICS) vol obligar els pediatres d’atenció primària de Tarragona a fer guàrdies a l’Hospital Joan XXIII per suplir la falta de personal d’aquest servei. El sindicat qualifica la iniciativa d’”autèntic nyap” i assenyala que, una vegada més, es posa de manifest la “nefasta” política de recursos humans de l’ICS.

L’organització considera que cobrir les necessitats hospitalàries amb personal d’atenció primària suposa “desvestir un sant per vestir-ne un altre” i, per aquest motiu, demana que es retiri el pla. En cas contrari, amenaça amb iniciar mobilitzacions a la demarcació de Tarragona i paralitzar l’atenció primària com a protesta.

Per a MC, treure pediatres de les consultes de primària per fer guàrdies a l’hospital suposa un pas enrere en la qualitat assistencial, ja que molts descansos postguàrdia no es cobreixen i, finalment, aquesta càrrega assistencial l’acaba assumint un altre pediatre del mateix centre, si n’hi ha.

El sindicat sosté que la proposta que ha fet el gerent d’atenció primària de l’ICS a Tarragona, Jordi Daniel, és un menyspreu als treballs del Consell de la Professió Mèdica, òrgan creat arran de la vaga de facultatius de l’any passat. Segons MC, és absurd que un gerent proposi traspassar metges de primària a l’hospital, quan el consell està acabant els informes sobre la demografia professional i les possibles solucions a la falta de personal mèdic.

D’altra banda, Metges de Catalunya culpa els sindicats no mèdics UGT, CCOO i CATAC de pactar amb l’ICS aquest nou model d’atenció continuada que permet a l’Administració imposar al metge la mobilitat funcional i geogràfica. En aquest sentit, lamenta que forces sindicals amb una escassíssima representativitat entre els metges acordin les condicions laborals del col·lectiu.

Representants d’MC es van reunir el passat 18 de gener amb els pediatres de Tarragona per analitzar el conflicte. Les demandes del sindicat han rebut el suport de la secció de primària de la Societat Catalana de Pediatria.