Metges de Catalunya dona suport a les reivindicacions dels pediatres de Salt

Cartell falta pediatres Salt

Metges de Catalunya (MC) se suma a les demandes de l’equip de pediatria de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Salt que en un comunicat ha reclamat al Departament de Salut que reforci la plantilla d’especialistes davant la pèrdua, en els darrers sis mesos, de gairebé el 40% dels pediatres que presten serveis en els centres d’atenció primària i consultoris locals del territori.

D’aquí a un mes, l’ABS de Salt comptarà amb només cinc professionals de pediatria que s’hauran de repartir els 3.000 pacients que formaven part del contingent dels tres facultatius que a partir de febrer hauran deixat treballar en l’equip. El sindicat mèdic alerta que no es tracta d’una problemàtica aïllada, sinó que el dèficit de pediatres d’atenció primària és generalitzat i reconegut per Salut. Amb tot, l’organització reclama a l’Institut Català de la Salut (ICS) que incorpori immediatament nous especialistes a la demarcació de Salt, ja que les característiques socioeconòmiques de la població i les necessitats assistencials derivades de les mateixes “fan necessari un esforç addicional per mantenir la qualitat i no sobrecarregar més a uns professionals que ja treballen al límit”.

A més de la contractació de pediatres per substituir les tres baixes, els professionals de Salt volen que Salut realitzi un nou estudi de càrregues assistencials que tingui en compte el perfil social i econòmic de la població que, en el cas de la pediatria, implica una atenció sanitària i comunitària “notablement superior a la mitjana” amb l’objectiu de definir la quantitat idònia d’especialistes per a l’ABS. A parer dels mateixos facultatius, el resultat hauria de ser superior als 7,6 pediatres (amb una mitjana de 1.054 pacients assignats) que va establir el darrer estudi de càrregues.

En aquest sentit, MC considera imprescindible que la càrrega de treball dels professionals els permeti realitzar la jornada laboral de dos terços assistencials i un terç dedicat a tasques de formació continuada. Així mateix, el sindicat insta l’ICS a aplicar l’acord de sortida vaga que preveu una compensació econòmica per als facultatius que assumeixin un increment d’almenys un 10% de la població assignada.

Única solució: millorar les condicions laborals
Davant les queixes dels professionals, la gerència de l'ICS a Girona ha assegurat que, mentre no es trobin nous pediatres, ha demanat a especialistes d'altres equips d’atenció primària i dels hospitals Santa Caterina i Josep Trueta que reforcin l'atenció de la població pediàtrica de Salt. Segons Sara Rodríguez, directora d'Atenció Primària ICS de la província de Girona, la previsió amb què treballen és que les noves incorporacions a l’ABS de Salt es produeixin al maig, quan acaben la residència els pediatres en formació.

Per a MC, la resposta de la gerència “no és cap garantia de solució”, ja que, en primer lloc, la situació requereix una reacció urgent, sense esperar al mes de maig, i, en segon lloc, no es pot assegurar que els residents de pediatria acceptin l’oferta laboral que els proposi l’ICS. Així, l’única manera de tenir possibilitats d’èxit en la cerca d’aquests professionals és “oferir unes condicions laborals i retributives atractives, amb càrregues assistencials assumibles i garanties de conciliació de la vida personal y laboral”.