Metges de Catalunya, en contra de la reordenació dels serveis de pediatria i radiologia a Lleida

Metges de Catalunya (MC) rebutja la reordenació dels serveis de pediatria i radiologia a Lleida, anunciada per la consellera de Salut, Marina Geli, que obligarà els metges de primària d’aquestes especialistes a fer guàrdies a l’Hospital Arnau de Vilanova.

MC acusa Geli d’imposar a cop de decret canvis en les condicions laborals del personal mèdic sense haver-ho negociat prèviament amb els sindicats representats a la Mesa sectorial de Sanitat, d’acord amb les vies reglamentàries.

L’organització considera que la mesura és només un pedaç per amagar el dèficit gravíssim de professionals sanitaris i posa en evidència la incapacitat de la consellera per planificar a llarg termini els recursos humans del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Per a Metges de Catalunya, la proposta incrementarà el temps d’espera tant en les proves radiològiques com en l’atenció pediàtrica, ja que d’una banda, aquests especialistes hauran de duplicar les seves funcions i, de l’altra, hauran de fer festa l’endemà de la guàrdia hospitalària i, per tant, no passaran consulta.

MC demana a Geli que negociï amb els sindicats la reordenació dels serveis i reclama que la plantilla s’adeqüi a la demanda sanitària, per evitar un major increment de la pressió assistencial que ja és molt excessiva.

A més, el sindicat recorda que, fa unes setmanes, una sentència judicial va donar la raó a Metges de Catalunya en un cas similar. La jutgessa va instar l’Hospital de Santa Maria de Lleida a restituir l’horari habitual que tenien els ginecòlegs del centre abans que Salut els obligués a fer guàrdies a l'Arnau de Vilanova.

La sentència assenyalava que el canvi d’horari s’havia fet d’una manera incorrecta, ja que les modificacions substancials han de seguir unes formalitats obligatòries i s’han de notificar als treballadors afectats i als seus representants legals amb una antelació mínima de 30 dies, abans que es facin efectives.