Metges de Catalunya es rebel·la contra la nova onada de mesures d’estalvi als hospitals de l’ICS

Els delegats de Metges de Catalunya (MC) als vuit hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) s’han començat a mobilitzar contra el nou paquet de mesures d’estalvi que preparen els centres per poder quadrar el pressupost de l’empresa, que encara ha de retallar 93 milions d’euros -65 dels quals en el capítol de personal- d’aquí a finals d’any.

Com ja ha passat a l’Arnau de Vilanova de Lleida, la resta dels hospitals de l’ICS tenen previst modificar els horaris laborals del personal mèdic per cobrir les hores de guàrdia de tarda (de 17 a 20 hores) i estalviar-se aquest plus, així com retallar la jornada de 40 a 35 hores del personal interí per no pagar el complement de jornada completa.

A més, donaran ordres a la plantilla d’avançar les altes hospitalàries i restringir les proves complementàries més costoses, com les ressonàncies, les radiografies, els TAC i les proves de medicina nuclear.

Els metges de l’Arnau s’han plantat davant d’aquestes mesures, que el centre ha començat a aplicar des de fa una setmana, i han decidit seguir al peu de la lletra el Decàleg de bona praxi mèdica en temps de retallades, elaborat per MC, amb el propòsit d’anteposar el criteri clínic a l’econòmic.

En els altres hospitals de l’ICS, el sindicat ha convocat diferents assemblees informatives per explicar les noves mesures d’estalvi i analitzar les possibles accions a emprendre:

  • 20 setembre - Bellvitge (Barcelona) i Verge de la Cinta (Tortosa)
  • 21 setembre - Vall d’Hebron (Barcelona)
  • 22 setembre - Viladecans i Germans Trias i Pujol (Badalona)
  • 28 setembre - Josep Trueta (Girona)