La Fundació Metges, del sindicat Metges de Catalunya (MC), organitza el proper 12 de febrer, a Barcelona, una jornada d’atenció primària oberta a la professió per radiografiar la salut del primer nivell assistencial i examinar les perspectives de futur, tres dècades després de la reforma aprovada pel Govern l’any 1985 que va comportar la integració de l’atenció preventiva, curativa, rehabilitadora, psicosocial i la promoció de la salut comunitària en un nou sistema de treball en equip format per professionals sanitaris i no sanitaris.
L’acte, que portarà per títol “Simpòsium d’Atenció Primària a 30 anys de la reforma”, tindrà lloc al Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), on es presentaran 13 ponències dividides en quatre blocs: reforma de l’atenció primària, futur del metge de capçalera i de la resta de l’equip assistencial, problemàtica deontològica quotidiana i propostes de millora. El simpòsium plantejarà als assistents una reflexió crítica sobre l’evolució del sistema d’atenció primària i la seva interacció amb els professionals, “per tal de promoure un canvi substancial en la identificació dels problemes que redundi en benefici de l’exercici mèdic”.
La convenció s’obrirà amb un anàlisi del passat, present i futur del primer nivell assistencial, i posteriorment, es debatran els efectes de la delegació de competències mèdiques a altres professionals que poden arribar a posar en dubte el lideratge clínic del facultatiu. A continuació, es determinaran els pros i els contres de la reforma de l’assistència pediàtrica i es valorarà la cartera de serveis d’odontologia en l’atenció primària.
La segona part del simpòsium se centrarà en els problemes deontològics que planteja la identificació i les rutes assistencials dels malalts crònics d’alta complexitat. A més, s’abordarà la qüestió del secret professional i la protecció de dades en les consultes d’atenció primària, així com la limitació de la incentivació professional per objectius des del punt de vista de l’ètica mèdica.
Per últim, s’estudiaran les noves eines de la informació i la comunicació en l’atenció als pacients i en les consultes entre professionals, com l’e-CAP o la telemedicina.
La trobada comptarà entre els ponents amb Amando Martín Zurro, professor associat del Departament de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i autor del llibre Atención Primaria, obra de referència en llengua espanyola de l’atenció primària i la medicina de família; Joan Gené, professor associat del Departament de Salut Pública de la Universitat de Barcelona (UB) i exdirector de la Divisió d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS); Dolors Forés, presidenta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC); Manel Enrubia, president de la Secció d’Atenció Primària de la Societat Catalana de Pediatria; Elies Casals, secretari del COEC; Mercedes Abizanda, presidenta de la Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria (SEMERGEN) a Catalunya i Francesc Duch, secretari general de MC.
L’assistència a les conferències és gratuïta i els professionals interessats en participar-hi s’han d’inscriure prèviament des del web del sindicat.