Metges de Catalunya frena la inclusió de la reacreditació periòdica professional en el Pacte Nacional de la Salut

El Pacte Nacional de la Salut no inclourà finalment la reacreditació periòdica de la competència dels professionals de l’àmbit sanitari, com preveia el primer esborrany lliurat a finals de l’any passat als membres de la comissió redactora, gràcies a l’oposició de Metges de Catalunya (MC).

De fet, el darrer Consell Executiu del sindicat de 2013 va acordar “no subscriure” el document de bases que s’havia presentat després de 12 sessions de treball de la comissió. La incorporació de la reacreditació periòdica professional en el text va ser determinant en la decisió presa per l’òrgan de govern de MC, sobretot tenint en compte que els afiliats ja havien rebutjat aquesta recertificació obligatòria durant el Tercer Congres del sindicat, celebrat fa dos anys a Terrassa, tal com recull el punt 7 de les conclusions congressuals.

Però la situació s’ha capgirat després de l’última reunió de la comissió del passat 7 de febrer, durant la qual el secretari general de MC, Francesc Duch, va argumentar el “no” del sindicat a la proposta de pacte. “Després de quatre anys de retallades, en què el metge ha sofert reiterades pèrdues salarials i de condicions de treball, un increment desmesurat de la sobrecàrrega assistencial, contractes en precari i allargaments de jornada, no sembla el moment més idoni per plantejar reacreditacions periòdiques”, va explicar.

Duch va afegir que la implantació d’aquests processos de recertificació “exclusius” per als professionals sanitaris “donaria lloc a fer creure a la societat que aquests treballadors necessiten acreditar la seva competència de manera regular, quan els seus currículums demostren tot el contrari, ja que actualitzen els seus coneixements constantment i ho fan molt més que qualsevol altra professió universitària”.

La comissió va comprendre la posició de MC i va acceptar retirar la reacreditació periòdica del document de bases, d’una banda perquè creu que no és “necessària”, i de l’altra, perquè considera que no és una “qüestió substancial” en el disseny del futur sistema sanitari.  

D’aquesta manera, la comissió tanca el debat sobre els dos primers capítols del Pacte Nacional de la Salut, relatius al finançament i cobertura del sistema sanitari, i a l’àmbit  professional. Queda per concretar el contingut definitiu dels sis capítols restants (prestació i cartera de serveis; model de serveis; avaluació, retiment de comptes i transparència; compromís ciutadà; recerca i innovació, i governança) que es tractaran en properes sessions de treball.