Metges de Catalunya: "Hem donat una treva a Salut, però no renunciem a res"

Manifestació de facultatius

Metges de Catalunya (MC) agraeix al personal facultatiu l’extraordinari seguiment de la mobilització "històrica i exemplar" de les jornades de vaga dels dies 25 i 26 de gener. El sindicat valora i reconeix l’esforç realitzat pels professionals que van participar en la protesta i van fer difusió de la mobilització, encoratjant el col·lectiu des dels centres sanitaris, els grups de treball i les xarxes socials.

En aquest sentit, MC reafirma que el gest de confiança i la treva oferta al Departament de Salut només ha fet possible la desconvocatòria dels tres dies de vaga previstos al febrer, "però no comporta cap renúncia de les reivindicacions", com són:

  • Millores retributives transversals com a reconeixement del valor dels facultatius que facin possible la captació i retenció del talent. 
  • Millores retributives que reconeguin el sobreesforç continu que realitzen els facultatius, amb jornades de treball complementàries que comporten la pèrdua de capacitat de conciliació i un desgast personal, mental i físic per als professionals. 
  • Correcció de la sobrecàrrega i millora de les condicions assistencials per treballar amb més benestar i confort, prestant una atenció sanitària de més qualitat. 


Aquestes reclamacions segueixen vigents, remarca el sindicat, però les negociacions amb Salut han ofert a l’organització "elements objectius" que han fet possible una interrupció temporal de les mobilitzacions, a l’espera que l’Administració faci efectius els seus compromisos.

Entre aquests elements, destaca la creació, per resolució del conseller de Salut, Manel Balcells, d’una taula de treball bilateral entre el Departament de Salut i els representants dels facultatius (Metges de Catalunya i Consell de Col·legis de Metges de Catalunya). El col·lectiu mèdic tindrà, per primera vegada, un espai propi d’interlocució directa amb l’Administració, sense ingerències i amb un pla de treball delimitat i calendaritzat.

Tal com havia reclamat durant les negociacions, MC ha traslladat a Salut que les actuacions previstes tant a la taula bilateral de treball com al pla de mesures urgents per a la millora de les condicions assistencials i la reducció de la sobrecàrrega de treball, "no es poden demorar".

L’organització assevera que "no ha ofert un xec en blanc" a la conselleria i que mantindrà una actitud vigilant i fiscalitzadora. "Si no observem avenços a curt termini o es posen pals a les rodes, no ens tremolarà el pols i reactivarem les mobilitzacions, amb més força i sense límits".