Metges de Catalunya (MC) i les organitzacions sindicals que van rebutjar la proposta de conveni col·lectiu de la xarxa sanitària concertada (XHUP) presentada per la mediació de l’autoritat laboral a la mesa de negociació, s’han reunit aquest dimecres per analitzar la situació del sector que es veu amenaçat per la pèrdua de la ultraactivitat del conveni el proper diumenge 7 de juliol.
Després que el 69% dels treballadors que van participar en les consultes organitzades als centres concertats rebutgessin el pacte de conveni a què van arribar les patronals sanitàries i els sindicats CCOO i UGT, a instàncies del Departament d’Empresa i Ocupació, el sindicat mèdic i les organitzacions CATAC-CTS, SATSE, CGT, FTC, USOC, USAE, FAPIC, SSC, més la Coordinadora Laboral de Centres Sanitaris de Catalunya, han reclamat a la mesa negociadora del conveni XHUP, que afecta a 50.000 treballadors, que subscrigui un acord per prorrogar la norma més enllà del dia 7 de juliol.
En un comunicat conjunt, les 10 organitzacions reivindiquen la possibilitat de prorrogar el conveni en base a l’Acord per al suport i acompanyament als processos de negociació col·lectiva en ultraactivitat, promogut pel Consell de Relacions Laborals de Catalunya, que en el seu punt 6 manifesta: “Que ultrapassat aquest període inicial pactat, i mentre existeixi una negociació activa del conveni amb bona fe negociadora, amb avenços i amb possibilitat d’acord, les clàusules convencionals seguiran essent vigents”.
A més, recorden que l’acord preveu que els processos sotmesos a la mediació administrativa que finalitzen sense pacte, procediran segons el mateix punt 6 del document.
En cas que la mesa de negociació no pacti la prolongació del conveni, les organitzacions afirmen que les condicions laborals dels treballadors es mantindrien ja que la pèrdua de la ultraactivitat “comporta la consolidació dels drets de manera individual”.
MC, com a membre de la mesa, ha mostrat de forma reiterada la seva voluntat de prorrogar el conveni vigent mentre es mantinguin les negociacions. En aquest sentit, el sindicat insta a CCOO i UGT a “treballar fins a l’últim moment” per aconseguir la pròrroga, tal com demanen les seves pròpies direccions.
De la mateixa manera, l’organització reclama a les patronals sanitàries que actuïn “amb responsabilitat i altura de mires” per evitar un escenari, el de la finalització de la ultraactivitat del conveni, que “no convé a ningú”. MC exigeix als representants empresarials que deixin de banda “les amenaces i la supèrbia” i apliquin “el sentit comú” per no esdevenir l’únic sector que no ha trobat una solució per al decaïment del conveni col·lectiu.