Metges de Catalunya no signa el nou conveni col·lectiu dels centres sanitaris concertats de la XHUP

diumenge, 25 juny, 2006

Metges de Catalunya (MC) no signa el VII conveni col·lectiu dels hospitals concertats de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP) i dels centres d'atenció primària concertats, perquè no recull les demandes bàsiques que el sindicat ha plantejat des de l'inici de les negociacions fa gairebé un any i mig.

MC acusa les patronals Unió Catalana d'Hospitals (UCH) i Consorci Sanitari de Catalunya (CHC) de no respectar la universalitat de la carrera professional i de la retribució variable per objectius assolits (DPO) que es va pactar el passat 8 de maig per desconvocar la vaga, en haver exclòs d'aquests complements els metges contractats exclusivament per fer guàrdies.

A més, critica que el nou conveni permeti a les empreses sanitàries concertades aplicar criteris de mobilitat i de delegacions de funcions, quan l'acord que ha desencallat les protestes dels metges durant sis setmanes de conflicte assenyala que aquestes qüestions s'han de debatre en el marc del futur Consell de la Professió Mèdica de Catalunya.

D'altra banda, MC nega que amb el VII conveni col·lectiu de la XHUP, signat pels sindicats de classe, s'hagin homologat les condicions laborals i professionals dels facultatius. Així, un metge d'atenció primària de la xarxa concertada pot arribar a cobrar entre 3.000 i 8.000 euros anuals menys que un facultatiu d'hospital de la XHUP amb la mateixa jornada laboral.

El sindicat també subratlla que en matèria de jornada laboral es mantenen les diferències entre els treballadors, ja que un metge ha de fer 1.688 hores anuals, mentre que la resta de grups professionals 1.620 hores.

Així mateix, el nou conveni XHUP no respecta la directiva europea que estableix una jornada laboral màxima de 48 hores setmanals amb guàrdies incloses i calcula a la baixa el preu de l'hora ordinària (no sumae els complements salarials que suposen més d'un 30% del salari anual) que serveix com a referent per fixar el preu mínim de l'hora de guàrdia.

Finalment, MC considera aberrant que el text aprovi que la "interrupció entre dos contractes laborals de més d'un mes de duració suposi reiniciar de nou el còmput de l'antiguitat", sense especificar si preceptes com la baixa maternal, les excedències o les sancions queden o no excloses d'aquesta clàusula.

VII Conveni col·lectiu dels hospitals XHUP i dels centres d'atenció primària concertats 2005-08