Metges de Catalunya (MC) reclama una targeta individual sanitària (TIS) única vàlida per a tot Europa que permeti accedir, des de qualsevol sistema de salut, a la història clínica i a la prescripció farmacèutica del seu titular, en comptes del nou model de targeta comú per a tot el Sistema Nacional de Salut (SNS) que ha aprovat recentment el Consell de Ministres del govern espanyol.
Per al sindicat, el nou format de TIS interoperable entre les comunitats autònomes, que ha impulsat la ministra de Sanitat, Ana Mato, no és més que un “document administratiu amb finalitats burocràtiques”, que facilitarà la liquidació de facturacions entre autonomies pels serveis oferts a pacients desplaçats, però que “malauradament” no contindrà informació clínica.
MC considera primordial que les administracions treballin en un model de targeta que assenti les bases per a la interoperabilitat de les dades clíniques (inclòs el testament vital i el consentiment de donació d’òrgans o teixits) a tot Europa, amb l’objectiu de fer possible l’accés a la informació des de qualsevol lloc.
De manera paral·lela, i segons el sindicat, aquesta targeta clínica garantiria “en tot moment” la privacitat, la confidencialitat i la intimitat de les dades de l’usuari, ja que només es podria accedir a la documentació clínica i farmacoterapèutica a través de la seva targeta i amb la seva autorització.
No obstant això, MC és conscient que abans caldrà posar en marxa la història clínica compartida, per integrar la informació que actualment està dispersa en nombrosos punts de la xarxa sanitària pública.
Dades bàsiques
Les noves targetes sanitàries del SNS incorporaran una sèrie de dades bàsiques comuns (no clíniques) que estaran vinculades a un codi d’identificació personal. A més de la identitat institucional de la comunitat autònoma o entitat que emeti la targeta, hi apareixerà el nom i cognoms del titular, i els codis d’identificació personal únic del SNS i de l’administració sanitària emissora.
Les targetes també podran incorporar el número de DNI i una fotografia del titular, el número de la Seguretat Social, la data de caducitat o el número de telèfon d’atenció d’urgències sanitàries.
Les comunitats autònomes hauran d’anar substituint els models actuals pel nou format de manera progressiva, a mesura que els usuaris vagin renovant els seus documents. Sanitat preveu que el procés de renovació finalitzi abans de cinc anys.