Metges de Catalunya qualifica de “desgavell” el pla d’ordenació pediàtrica del Departament de Salut

Metges de Catalunya (MC) considera que el Pla d’Ordenació de l’Atenció Pediàtrica a l’Atenció Primària 2007-2010, anunciat per la consellera de Salut, Marina Geli, és un “autèntic desgavell” que demostra la “nul·la planificació” de la sanitat catalana. El sindicat acusa Geli de presentar una reforma plena d’imprecisions i de derivar la demanda assistencial en col·lectius sanitaris que no estan capacitats legalment per assumir noves competències.

L’organització reitera que el Departament de Salut està provocant la ruptura del model d’atenció primària català, que ha apostat per integrar la figura del pediatre en el primer nivell assistencial, amb la fal·làcia de reordenar la demanda pediàtrica i de descongestionar les urgències infantils.

MC demana a Geli que afronti els problemes de sobresaturació del sistema amb rigor, sense dinamitar un model vàlid que ha demostrat, amb escreix, un alt nivell de qualitat assistencial. Així mateix, assegura que des del Departament de Salut s’està edificant una “sanitat afectada per aluminosi”, ja que s’incrementen els serveis sanitaris, però no les plantilles.

En aquest sentit, assenyala que si les consultes de pediatres i metges de família estan saturades, s’hauran d’augmentar els recursos humans i si la població fa un ús incorrecte dels serveis, s’haurà d’invertir en educació sanitària. El sindicat puntualitza que, en cap cas, acceptarà que s’oficialitzi la presència d’altres especialistes enlloc del pediatre i recorda que Salut està incomplint l’acord de sortida de vaga de reforçar, a finals de 2006, les plantilles dels 30 Centres d’Atenció Primària (CAP) amb més pressió assistencial.

Finalment, Metges de Catalunya reclama solucions consensuades amb els representants dels professionals i l’empara legal per modificar el canvi de model sanitari que vol imposar Salut.

Competències pediàtriques
El Pla d’Ordenació de l’Atenció Pediàtrica a l’Atenció Primària 2007-2010 preveu que el col·lectiu d’infermeria assumeixi més competències pediàtriques, sobretot de l’àmbit de la prevenció i la promoció, però també de l’atenció de visites a nens amb afectacions lleus.

A diferència de l’actual model, el nou pla estableix que la infermera i també el metge de família tinguin un paper en l’atenció als nens, una circumstància que fins ara es considerava excepcional en el cas del metge de capçalera i no es preveia en el cas de la infermeria, segons Salut.