Metges de Catalunya qualifica l’ERO de l’Hospital de Sant Pau de “puntada de peu” a la sanitat de qualitat

1.493 treballadors dels 3.835 que té l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, gairebé un 39% de la plantilla, es podrien veure afectats, de forma temporal, per l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que ha presentat la direcció del centre, una mesura que Metges de Catalunya (MC) qualifica de “puntada de peu” a un dels hospitals de referència de la sanitat catalana pel que fa a l’assistència, la docència i la recerca.

El sindicat creu que aquest ERO és injust i suposa una amenaça seriosa per a l’atenció sanitària de l’hospital, que ha d’estalviar 10 milions d’euros en 15 mesos per complir amb el pla de contenció de la despesa que exigeix el Departament de Salut.

MC denuncia que els criteris sobre els quals se sustenta l’expedient de regulació són poc transparents i no han tingut en compte ni l’opinió dels professionals ni les conseqüències irreversibles per a l’assistència.

En les negociacions que s’han obert entre el comitè d’empresa i la direcció del centre, MC ha fet una defensa aferrissada dels llocs de treball de la plantilla mèdica que, amb el seu sobreesforç i la seva professionalitat, ha situat l’hospital entre els més prestigiosos del món.

Segons la documentació que ha presentat el centre davant el Departament d’Empresa i Ocupació, 1.428 persones deixaran de treballar durant 15 dies –des del proper 1 d’octubre i fins al 31 de desembre de 2012– i unes altres 63 ho faran durant 15 mesos. Dues persones més veuran reduïda la seva jornada laboral a la meitat.

A més, l’hospital –gestionat per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i l'Arquebisbat de Barcelona– ha decidit tancar una planta de 36 llits, suprimir tres sessions diàries de quiròfan i disminuir un 66% l’activitat dels divendres de radioteràpia, radiologia i medicina nuclear.

Igualment, té previst tancar un dia a la setmana (divendres) la majoria de consultes externes i reduir 713 intervencions.