Metges de Catalunya rebutja la modificació de la directiva europea d’ordenació del temps de treball que amplia la jornada laboral a 65 hores

divendres, 21 novembre, 2008

Metges de Catalunya (MC) rebutja la proposta que ha fet la Comissió Europea de modificar la directiva d'ordenació del temps de treball, que preveu ampliar la jornada laboral fins a les 65 hores, incorporar el concepte de guàrdia inactiva i eliminar el descans immediat postguàrdia.

El sindicat considera que aquesta iniciativa, que el Parlament Europeu ha de votar el proper 17 de desembre, suposaria una "regressió significativa" dels drets laborals dels metges i un "atemptat" a la salut laboral i a la conciliació de la vida laboral i personal.

La comissió proposa que els estats membres de la Unió Europea (UE) puguin superar la jornada laboral màxima de 48 hores setmanals, incloses les guàrdies, i establir el límit en 65 hores. Amb tot, assenyala que s'haurien d'adoptar les "mesures necessàries" per garantir que "cap" empresari pugui exigir al treballador fer més de 48 hores setmanals, tret que n'obtingui el seu "consentiment per escrit".

Així mateix, planteja introduir el concepte de guàrdia inactiva, és a dir, el període durant el qual el treballador està "disponible", però no és "requerit" per l'empresari per exercir la seva activitat o les seves funcions. Aquest període inactiu de l'atenció continuada no es consideraria temps de treball, a efectes del còmput per calcular el períodes de descans.

Finalment, la Comissió Europea també pretén eliminar el descans immediat postguàrdia que es podria concedir en un "període raonable" que no especifica.

MC subratlla que, si el Parlament Europeu dóna llum verda a la modificació de la directiva, es posaria en perill la qualitat del sistema sanitari, ja que l'excés d'hores de treball i la supressió del descans immediat postguàrdia perjudicaria l'estat físic i psíquic del metge, amb els consegüents efectes negatius sobre l'assistència.

D'altra banda, el sindicat tem que l'augment de la jornada laboral, mitjançant acords individuals entre el metge i l'empresa, es faci sota pressió i amb una absoluta indefensió laboral per part del facultatiu.