Metges de Catalunya rebutja la proposta de conveni concertat i se sent "expulsat" de la mesa de negociació

El Consell Executiu del sector concertat de Metges de Catalunya (MC) ha rebutjat la proposta de conveni col·lectiu per a la xarxa sanitària concertada presentada el divendres 8 de maig pel president de la mesa negociadora. L’òrgan considera que, a canvi d’un "tènue" increment retributiu que no arriba a igualar els salaris anteriors a les retallades, les patronals imposen unes condicions que "ultrapassen les línies vermelles fixades fins ara de manera unànime per la part social".

La proposta de marc laboral del sector concertat "menysté el col·lectiu mèdic", ja que no incorpora cap de les reclamacions mínimes plantejades pels representants de MC i manté condicions "altament lesives" per als facultatius. Per aquest motiu, l’organització se sent “expulsada” de la mesa i legitimada per reclamar àmbits de negociació alternatius en què es tinguin en compte les especificitats de la professió mèdica.

La valoració del Consell Executiu es traslladarà a l’assemblea de delegats fixada per al proper dimecres perquè ratifiqui la decisió de no signar la proposta de conveni. El sindicat, a més, no descarta "cap mena d’acció" per defensar els drets dels facultatius en cas que finalment la proposta mediadora rebi el vistiplau d’altres sindicats presents a la mesa de negociació i esdevingui el marc de relacions laborals vigent al conjunt del sector.

MC resumeix en els següents arguments la seva decisió de rebutjar la proposta de conveni:

- El text només incorpora el trasllat del 3’6% d’increment de tarifes als sous dels treballadors a la proposta patronal de novembre de 2014 que va ser qualificada d’“inacceptable” per tots els sindicats.

- L’augment retributiu no és cap concessió de les patronals sinó un acte d’obediència al conseller de Salut, Boi Ruiz, que va vincular l’increment de les tarifes del CatSalut al seu trasllat als sous dels treballadors.

- La proposta manté la jornada de 1.688 hores anuals per als facultatius establerta al l Conveni sociosanitari, rebutjat pel 69% dels treballadors.

- La proposta manté el complement variable per objectius (DPO) vinculat a l’equilibri pressupostari de les empreses.

- La proposta manté la congelació del nivell D de carrera professional.

- La proposta no regula la jornada i els descansos del personal sanitari i els remet a l’Estatut Marc del personal estatutari. Això suposa deixar a criteri empresarial l’establiment dels horaris de treball i els dies de descans.

- La proposta ignora les sentències judicials que estableixen que les hores de guàrdia mèdica s’han d’abonar, com a mínim, al mateix preu de l’hora ordinària.