Metges de Catalunya rebutja la retallada salarial al personal mèdic de la sanitat pública i concertada

dimecres, 2 juny, 2010

Metges de Catalunya (MC) rebutja enèrgicament la retallada salarial al personal mèdic de la sanitat pública i concertada aprovada pel Govern, mitjançant un decret de mesures urgents de contenció de la despesa i de reducció del dèficit públic que adapta el pla d’austeritat de l’executiu espanyol.

El sindicat considera inacceptable que les iniciatives d’estalvi en l’àmbit sanitari recaiguin sobre les nòmines dels facultatius, atès que el col·lectiu mèdic juga la carta de la sostenibilitat des de fa anys, participant activament en programes de contenció de la despesa farmacèutica, aliances estratègiques per cobrir el dèficit de plantilles i models d’autonomia de gestió per fer més eficient el sistema.

Per a MC, és injust que el Govern reconegui aquest sobreesforç dels metges amb una rebaixa salarial, sense plantejar abans una reforma profunda de l’administració sanitària, que considera sobredimensionada.

A més critica que la retallada del sou s’apliqui en funció de la categoria professional i no d’una manera homogènia per a tots els empleats públics, com ja es fa amb els increments retributius.

Aquest menyspreu envers els metges s’agreuja en el cas de la sanitat concertada, ja que tenen els salaris congelats des de 2008 i ara, amb tota probabilitat, les patronals del sector traslladaran a les seves nòmines la retallada dels concerts sanitaris del Servei Català de la Salut (CatSalut) aprovada pel Govern.

No obstant això, les patronals hauran de pactar la rebaixa salarial amb els sindicats en el marc de la mesa de negociació col·lectiva, perquè l’Administració no té competències sobre el personal laboral dels centres concertats i no pot decretar la reducció per la via ràpida.

D’altra banda, MC es mostra extremadament preocupat pel nou paquet de mesures addicionals antidèficit que va aprovar ahir l’executiu català i que estableix que només es cobriran el 50% de les jubilacions del personal sanitari, es deixaran sense cobrir les places vacants i es restringiran les ampliacions de plantilla, entre altres acords.

El sindicat adverteix que aquestes mesures incrementaran significativament la sobrecàrrega assistencial dels professionals i posaran en risc la qualitat dels serveis sanitaris.