Metges de Catalunya reclama a Salut que no menystingui el valor de la medicina del treball

Escuela Nacional de Medicina del Trabajo

Metges de Catalunya (MC) mostra la seva preocupació per la situació de l’especialitat de medicina del treball després de la decisió del Departament de Salut de traslladar la formació teòrica dels futurs especialistes a l’Escola Nacional de Medicina del Treball, situada a Madrid, segons ha denunciat la Societat Catalana de Salut Laboral. El sindicat considera que és una decisió “errònia” que, sumada a l’escassetat de places MIR (12 a la convocatòria 2024, menys de la meitat de les que ofereixen Andalusia o Madrid), demostra una “infravaloració” del servei que presten aquests professionals tant en l’àmbit de la prevenció de riscos com en el diagnòstic de patologies d’origen laboral.

En aquest sentit, MC recorda que els serveis de salut laboral responen a un dret dels treballadors a la vigilància de les malalties i lesions d'origen professional, i la seva activitat principal és pròpia de l'àmbit de la medicina del treball. “Abandonar aquest servei pot situar les persones treballadores en una situació de desprotecció”, afirma l’organització. Per aquest motiu, una formació de qualitat “és fonamental per garantir que, per sobre de qualsevol altre tipus d’interès, se situï el criteri clínic a l’hora d’avaluar l’estat de salut d’un treballador”.

Per analitzar la manca d’especialistes, el relleu dels professionals que es jubilaran i el futur de la formació especialitzada, MC traslladarà a la taula mèdica bilateral i als diferents espais de participació sindical en l’àmbit de salut laboral la inquietud pel futur de la medicina del treball a Catalunya.