Metges de Catalunya (MC) reclama al Departament de Justícia de la Generalitat millores laborals per als forenses, davant la situació d’abandonament que pateix el col·lectiu des de fa anys. El sindicat denuncia una falta alarmant de recursos humans i materials que obliga els professionals a fer guàrdies localitzades de setmanes o fins i tot de mesos, sense períodes de descans postguàrdia legalment establerts.
MC critica que no s’hagin incrementat les plantilles de forenses, malgrat que s’han multiplicat notablement les seves funcions a causa dels nombrosos canvis legislatius i socials. Per al sindicat, és imprescindible una reorganització estructural que possibiliti un nou sistema de guàrdies respectuós amb la conciliació de la vida personal, familiar i laboral.
A més, insta el Govern català a assumir, al més aviat possible, les competències estatals en matèria de provisió de places, a fi de gestionar els recursos humans des de la proximitat.
L’organització assenyala que actualment l’especialista en medicina forense té un major pes en la instrucció dels procediments penals, ja que s’encarrega de tasques d’altres cossos extingits com el de metges del Registre Civil.
En aquest sentit, l’activitat del metge forense ja no es limita a les autòpsies, sinó que també té un paper fonamental en els casos de violència de gènere, en la valoració de lesionats en accidents de trànsit, en el peritatge d’immigrants il·legals o en d’altres com l’agressió sexual. Així mateix, intervé en el peritatge dels casos de mort cerebral per a la donació d’òrgans destinats a transplantaments o en la valoració d’addiccions a substàncies tòxiques.
Segons el sindicat, aquest augment de la responsabilitat del forense requereix una formació continuada altament especialitzada en l’aplicació de noves tecnologies, que no se li valora ni amb el reconeixement de la carrera professional, ni amb l’increment del nivell administratiu dins l’àmbit judicial. A més, MC reclama que s’apugin els salaris més enllà de l’increment anual de l’IPC.
Una altra de les demandes de l’organització és l’establiment de mesures legislatives que garanteixin la protecció dels professionals, ja que alguns han rebut coaccions i amenaces per circumstàncies derivades de la seva activitat professional. Encara és més greu que l’Administració no tingui en compte el risc biològic, físic i de penositat que implica la feina del metge forense i, en canvi, sí que reconeix aquests factors al tècnic d’autòpsies que treballa en la mateixa sala.
El sindicat farà arribar aquestes reivindicacions al Departament de Justícia, en el marc d’una campanya de pressió a les administracions públiques que es va iniciar el passat mes de febrer a Madrid amb la constitució de la Plataforma estatal de metges forenses. A Catalunya exerceixen un total de 187 metges forenses, 137 dels quals ja han donat el seu suport a la plataforma.