Metges de Catalunya reclama un estatut laboral específic per al personal mèdic

divendres, 6 juny, 2003

Metges de Catalunya (MC) reclama un estatut laboral específic per al personal mèdic, en contraposició a l'avantprojecte de llei d'Estatut Marc, aprovat recentment pel Consell de Ministres, que afecta tot el personal sanitari dels serveis de salut. MC censura la proposta del Govern central perquè no reconeix l'especificitat del metge, vulnerant, un cop més, el que preveu la Llei general de sanitat de 1986.

D'altra banda, el sindicat no accepta una norma que permet la mobilitat geogràfica obligatòria, que desenvolupa de forma restringida la directiva europea 93/104 sobre la regulació de la jornada laboral, que preveu la desaparició del facultatiu de contingent i zona (metge rural), que tanca la via social per resoldre els conflictes entre el facultatiu i l'Administració i que estableix un règim disciplinari sancionador i coaccionador.

Actualment, la situació laboral del metge està regulada per l'Estatut Jurídic del personal mèdic de la Seguretat Social que data de 1966. Metges de Catalunya considera necessària la redacció d'un nou estatut adequat a la realitat sanitària actual que enterri, definitivament, una norma preconstitucional i desvertebrada, a la qual s'han anat afegint pedaços legals. "Volem un estatut marc específic per a la professió, com fins ara, però capaç de coordinar la diversitat normativa existent actualment", afirma Patricio Martínez, secretari general del sindicat.

L'Estatut Marc és una norma de caràcter estatal, pendent d'aprovació des de fa 17 anys, que ha de regular les condicions laborals bàsiques (jornada i descans laboral, tipus de retribucions, carrera professional, mobilitat...) del personal estatutari de la sanitat pública. L'any 1986 es va aprovar la Llei general de sanitat que preveu la redacció d'aquest estatut en el seu article 84, però, des d'aleshores, els intents dels diferents governs centrals per tirar endavant la norma han estat infructuosos i, dels gairebé 50 esborranys, mai no se n'ha arribat a aprovar cap.