Metges de Catalunya reuneix 54.000 signatures per exigir mesures que resolguin els problemes estructurals de la sanitat pública

Metges de Catalunya (MC) ha presentat aquest dijous al Registre General del Parlament les 54.344 signatures que ha recollit entre la població catalana com a suport a la campanya signasanitat.cat que l’organització va engegar el passat mes de juny. En declaracions als mitjans de comunicació, el secretari general de MC, Xavier Lleonart, ha assegurat que la quantitat d’adhesions aconseguides “demostra que facultatius i pacients comparteixen la mateixa visió sobre les mancances estructurals del sistema”. El responsable sindical ha reclamat als grups parlamentaris i al Govern de la Generalitat que “donin una resposta concreta” a les demandes de la població i els professionals, i ha alertat que el malestar i la indignació del personal facultatiu és “enorme” i “només cal una espurna” perquè esclati una revolta.

En aquest sentit, MC ha assegurat que, si no hi ha un “canvi radical” en les polítiques del Departament de Salut, “serà molt difícil evitar una gran mobilització del col·lectiu mèdic a curt termini”. Lleonart ha lamentat que en les negociacions actualment obertes per renovar els convenis col·lectius de l’Institut Català de la Salut (ICS) i dels centres de la xarxa concertada (SISCAT) “ni l’Administració ni les patronals sanitàries mostren cap intenció d’introduir millores substancials en les condicions professionals, laborals i retributives del personal facultatiu”.

El sindicat mèdic ha emfatitzat la gravetat del moment que travessa la sanitat pública en què l’escassetat de metges, la sobrecàrrega de treball i la manca de planificació “posen en risc la continuïtat del sistema tal com l’havíem conegut”. Per aquest motiu, l’organització ha definit un decàleg de mesures transformadores que passen per “invertir més recursos, contractar més professionals i millorar les condicions laborals dels sanitaris”, amb l’objectiu de recuperar l’accessibilitat, reduir les llistes d’espera i fer atractiu l’exercici professional de la medicina a la sanitat pública. “Si no som capaços de retenir els metges joves i garantir el relleu generacional, a pocs anys vista tindrem un sistema descapitalitzat amb greus dificultats per prestar el servei públic de salut”, ha vaticinat Xavier Lleonart.