Metges de Catalunya reuneix més de 200 delegats davant la previsió d’un nou cicle de mobilitzacions

Jornada de Delegats MC

Metges de Catalunya (MC) ha reunit aquest dimarts més de 200 delegats i delegades de l’organització en una jornada celebrada a l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza. Es tracta de la primera trobada presencial dels representants del sindicat mèdic després de la pandèmia. L’acte ha aplegat els delegats electes de tots els àmbits i sectors professionals de la xarxa sanitària pública i concertada. Els objectius de la jornada eren, segons MC, el “retrobament” i la “cohesió” del seus delegats, però alhora l’anàlisi del “moment crític” que viu el sistema sanitari públic, en general, i el personal facultatiu, en particular, especialment afectat per la falta de professionals, la sobrecàrrega assistencial, l’esgotament i la precarietat de les seves condicions laborals i retributives. Aquest “còctel de greuges” augura l’inici d’un nou cicle de mobilitzacions “si el Departament de Salut, amb el conseller al capdavant, no s'avé a negociar i pactar una millora substancial de les condicions de treball del col·lectiu mèdic”, ha avisat el sindicat.

La jornada de delegats de MC ha comptat amb sis ponències que han radiografiat tant la situació del sindicat com del sector sanitari català en què, per primera vegada, coincideixen en el temps les negociacions de les relacions laborals del personal de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT).

La direcció del sindicat ha informat els seus representants de l’increment sostingut de l’afiliació -amb un creixement del 25% els darrers 10 anys-, de la progressiva feminització de l’organització i dels canvis implantats en la gestió administrativa de MC a través d’una nova plataforma de base de dades. A més, els assistents han pogut veure la reforma de la seu central del sindicat, la qual s’ha millorat tant des del punt de vista estructural com d’equipament tecnològic, creant espais de treball més confortables i polivalents.
 


Pel que fa a l’estat de les negociacions del III Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat de l’ICS i del Tercer Conveni SISCAT, els representant de MC als dos espais de negociació han confrontat les propostes de l’Administració i de les patronals sanitàries enfront les demandes de l’organització. Ambdós sectors han destacat la llunyania dels plantejaments i els “seriosos dubtes” que es pugui arribar a acord satisfactori per als facultatius.

En aquest sentit, la direcció sindical ha esperonat els delegats i les delegades a “treballar en equip” i prendre consciència de la força de la unitat perquè “tant se val si treballem a l’ICS o la concertada, fem la mateixa feina i tenim els mateixos problemes”. Des del lideratge que han d’exercir els representants de l’organització majoritària del col·lectiu mèdic, el sindicat ha recordat que “si els 25.000 facultatius de Catalunya ens plantem en bloc, som imparables”. Per assolir-ho, cal esmerçar els esforços en la cohesió dels facultatius, aglutinant-los al voltant de MC, “l’instrument més útil que tenim per assolir els nostres objectius”.

Actuació teatral
Durant la jornada, els delegats i delegades de MC han gaudit de la representació d’una peça teatral de l’obra “Pijamas verdes”, comèdia musical escrita i protagonitzada per Ángel Gávila, actor i metge especialista en Cirurgia General i Digestiva, que explica les experiències d’un jove resident a l’hospital on s’està formant com a cirurgià.

Des del 29 de setembre i fins al 9 d’octubre, “Pijamas verdes”, dirigida per la reconeguda actriu Àngels Gonyalons, es representarà al Teatre Aquitània de Barcelona.