Metges de Catalunya (MC) s’ha adherit aquest dimecres a la iniciativa ‘Català per a tothom’ impulsada per Òmnium Cultural per fer accessible l’aprenentatge de la llengua com a instrument d’integració i cohesió social, però també de salut. I és que, com demostren tots els indicadors, l’ús del català a l’àmbit sanitari pateix un notable declivi. Menys de la meitat dels facultatius del sistema es comuniquen amb els pacients en català, mentre les denúncies per discriminació lingüística no paren de créixer. L’any 2024 és van registrar 358 queixes, segons el Departament de Salut. Amb tot, més del 90% dels metges i metgesses que tenen dificultats amb la llengua catalana mostren un elevat interès en el seu aprenentatge.
Per aquest motiu, MC i Òmnium han acordat una estratègia conjunta que inclourà tres línies d’actuació:
- Crear grups de Vincles als centres de salut perquè entre els mateixos companys i companyes s’estableixin grups de conversa informal orientats a l’aprenentatge i la pràctica de la llengua catalana, fent especial èmfasi en el lèxic sanitari.
- Actuar coordinadament davant l’administració per implicar les conselleries del Govern, així com els òrgans de participació social de l’àmbit sanitari, les gerències i direccions assistencials, i les patronals del sector de la salut, amb l’objectiu de reclamar més recursos formatius que facilitin l’aprenentatge i promoguin l’ús del català entre el personal facultatiu.
- Sensibilitzar la societat i els professionals sobre la importància de respectar els drets lingüístics de la ciutadania en la seva interacció amb els serveis públics, recordant que la comunicació i el llenguatge compartit durant l’acte mèdic són fonamentals per prestar una atenció eficaç i de qualitat.
Radiografia lingüística
Paral·lelament a les accions emmarcades en la campanya ‘Català per a tothom’, MC, de la mà de l’ONG Plataforma per la Llengua, durà a terme un estudi entre els seus 12.000 afiliats per radiografiar el coneixement, ús i interès del col·lectiu mèdic pel català, tenint en compte que un 56% dels nous metges col·legiats són de fora de la UE, segons les darreres dades de demografia mèdica del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB).
Així mateix, el sindicat oferirà cursos de formació lingüística als membres de l’organització per reforçar les competències dels facultatius en llengua catalana.