El Consell Executiu de Metges de Catalunya (MC) ha aprovat aquest dimarts per unanimitat l’adhesió del sindicat al 'Manifest sobre l’obertura de noves facultats' elaborat pel Consell d'Estudiants de Medicina de Catalunya (CEMCAT) que defensa el manteniment del numerus clausus —la limitació del nombre de places universitàries per evitar la massificació i la sobreproducció de professionals— i s’oposa a la creació de noves facultats de Medicina a Catalunya.
L’organització estudiantil considera que afegir més centres universitaris "augmentaria la saturació i disminuiria la qualitat docent". Així, el CEMCAT rebutja l’obertura de les tres noves facultats de Medicina projectades a Catalunya, una de caràcter públic i vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que se situaria a Terrassa, i dues més a Barcelona, de caràcter privat, lligades a la Universitat Abat Oliba CEU i a la Universitat Blanquerna Ramon Llull. En cas que prosperi la creació d’aquestes facultats, l’alumnat reclama que es redueixi, en la mateixa proporció, el nombre de places de Medicina de les universitats ja existents perquè es respecti el numerus clausus.
"L’obertura de noves facultats no ha de ser mai la primera eina d’actuació per intentar augmentar el nombre de metges/sses, ja que depenen en última instància de les places MIR", afirma el CEMCAT al seu manifest. Per contra, aposten per "invertir diners en millorar els recursos i els espais, augmentar el cos docent acreditat, disminuir la ràtio d’estudiants per tutor i, sens dubte, millorar les condicions laborals dels i les professionals, amb augment dels sous, reducció de les hores de guàrdies, creació d’espais de treball saludables i foment de la participació dels i les professionals en la presa de decisions". D’aquesta manera el sistema sanitari seria "més atractiu" i el sistema universitari tindria "més qualitat".
MC comparteix les reflexions dels estudiants catalans de Medicina que, a més, estan avalades pels principals informes de demografia mèdica, com l''Informe de necessitat de metges especialistes a Espanya 2023-2035', editat pel Ministeri de Sanitat, que assenyala un descens significatiu de la demanda de facultatius a partir de l’any 2031, coincidint amb la reducció de jubilacions previstes. "El risc de tornar a tenir un excedent de metges, com en els anys 80, existeix", apunta el sindicat, perquè "les plantilles no creixeran en la mateixa dimensió".
Així, segons MC, per resoldre l’actual dèficit de professionals mèdics, no s’ha de recórrer a mesures que "seran efectives a més de 10 anys vista", sinó que la solució passa perquè els 1.000 metges i metgesses que cada any es graduen a Catalunya "decideixin quedar-se aquí a exercir la seva professió". Millorar les condicions laborals i retributives, apropant-les a les dels països de l’entorn europeu, i fer compatible l’exercici professional i la vida personal "és el camí a recórrer i allà on s’han de destinar els recursos". En cas contrari, obrir més facultats "només servirà per reforçar el rol de les facultats catalanes com a fàbrica de metges per a la Unió Europea i més enllà", mentre les vacants autòctones s’han de cobrir amb professionals formats a l’estranger, sobretot a països extracomunitaris.