Metges de Catalunya (MC) ha signat aquest dimecres el III Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut (ICS). Després de gairebé dos anys de negociacions, amb una primera fase marcada per les dilacions i els endarreriments per part de l’empresa pública, finalment s’ha aprovat el nou conveni col·lectiu dels més de 50.000 treballadors de l’ICS, transcorreguts 17 anys des de l’anterior pacte. El sindicat mèdic ha estampat la seva signatura per garantir les millores laborals i retributives que s’hi inclouen per al personal facultatiu, però ha avisat que l’aval a l’acord “no comporta renunciar a res” i ha afirmat que seguirà reivindicant, “des de dins”, tot allò que encara no es recull al nou pacte de relacions laborals. Es tracta del primer acord que compta la signatura de MC, ja que l’anterior conveni (2006) va tirar endavant sense l’aprovació de l’organització sindical majoritària del col·lectiu mèdic.
Tot i la seva signatura, durant el procés negociador MC ha constatat que a l’Administració encara hi ha una “falta de sensibilitat” respecte a problemàtiques que impacten molt directament sobre el benestar i la motivació dels facultatius. Així, qüestions com la conciliació o la sobrecàrrega de treball “no s’han vist corregides al pacte amb mesures concretes i efectives”.
La decisió de signar el III Acord ha estat “molt reflexionada”, ha destacat el sindicat, i respon a un treball “ardu i intens” de l’equip negociador de MC. Igualment, l’organització ha volgut emfatitzar que l’assoliment de millores “no hauria estat possible sense la força de les mobilitzacions dels facultatius i sense el treball silenciós de la taula mèdica bilateral”. Amb tot, també ha remarcat que, en darrer terme, han estat els 79 delegats i delegades de l’organització a l’ICS (segona força sindical en nombre de representants a la sanitat pública) els que han decidit, en una “assemblea sobirana”, el vot positiu al pacte.
Un dels motius que ha contribuït a decantar la balança és el fet que, amb la seva signatura, MC formarà part de les comissions de seguiment de l’acord. Així, s’ha posat en valor la possibilitat de seguir treballant en les qüestions que han quedat al marge de la negociació.
A més, gràcies a la signatura, el sindicat estarà legitimat per denunciar el conveni i demanar l’obertura d’un nou procés negociador. “No poden tornar a passar 17 anys entre l’aprovació d’un conveni i un altre”.
Finalment, l’organització ha destacat que la seva presència a les comissions de seguiment del III Acord és l’“única garantia” perquè les preocupacions i demandes del personal facultatiu siguin defensades i tractades amb l’Administració, ja que “cap altre interlocutor té l’interès ni la representativitat per fer-ho”.