Metges de Catalunya (MC) ofereix el seu "suport total" als professionals de l’equip d’atenció primària de Piera (Anoia) que aquest dijous 22 de febrer, a les 11 hores, es concentraran davant el CAP per reclamar la incorporació de vigilants que vetllin per la seguretat i la integritat emocional i física dels treballadors. El sindicat mèdic és una de les organitzacions convocants de la concentració que arriba després de nombrosos episodis de violència a les consultes del centre. De fet, en un comunicat conjunt les forces sindicals han remarcat que el CAP Piera "és l’equip que ha notificat més agressions, tant molt greus com greus, en els darrers tres anys".
Tot i així, moltes de les situacions de violència que es produeixen en aquest i altres centres sanitaris passen desapercebudes perquè no es notifiquen. Per aquest motiu, la Junta de Personal de la Gerència Territorial de la Catalunya Central instarà els professionals a notificar totes les agressions perquè quedin degudament enregistrades i s’apliquin els protocols i plans d’actuació previstos davant la violència i l’assetjament al lloc de treball.
MC assenyala que les agressions als professionals del sistema públic de salut són un problema "de primer ordre", tal com indiquen les dades dels col·legis professionals i del Ministeri de Sanitat. L’any 2022, Sanitat va registrar 13.177 agressions, un 20% més que l'any anterior, que representen el màxim històric registrat fins ara, amb 36 agressions diàries. A més, l'informe ministerial indica que el 2022 es van superar per primer cop les 2.000 agressions físiques, que es multipliquen per cinc en el cas de les violències verbals. El 78% de les professionals víctimes d’agressions són dones, mentre que en el 58% dels casos notificats l’agressor era un home.
En el cas concret dels professionals mèdics, segons les dades anuals de l'Observatori Contra les Agressions del Consell General de Col·legis Oficials de Metges d'Espanya (CGCOM), l’any 2022 es van reportar 843 denúncies d’accions violentes, físiques o verbals, contra facultatius, un 38% més que l’any anterior. Catalunya encapçala el llistat amb 380 agressions registrades, el que representa un increment del 81% respecte a l'any 2021, una situació que per a MC és "extremadament preocupant" i sobre la que cal actuar amb el principi de "tolerància zero".
En aquest sentit, el sindicat, com a membre del Comitè Permanent de l’Observatori per a situacions de violència en l’àmbit sanitari de Catalunya (OSVASC), sol·licitarà la convocatòria del plenari de l’organisme per abordar de manera urgent la crisi de les agressions als professionals del SISCAT.