Metges de Catalunya veu amb bons ulls l’aprovació d’un “codi ètic de bones pràctiques” a la sanitat pública

Metges de Catalunya (MC) celebra la possibilitat que la sanitat pública catalana tingui un codi ètic de bones pràctiques que sigui compartit per tot el sistema, amb l’objectiu de garantir la transparència i l’honestedat en la gestió dels recursos sanitaris públics, i d’evitar casos de corrupció com els que s’han denunciat últimament.

El sindicat respon així a l’anunci que ha fet aquest dilluns el conseller de Salut, Boi Ruiz, davant la comissió parlamentària que investiga la gestió de la sanitat a Catalunya que, abans que acabi el 2013, el consell de presidents d’empreses públiques i consorcis sanitaris, adscrit al Servei Català de la Salut (CatSalut), rebrà l’encàrrec de “consensuar” els elements comuns d’aquest codi ètic.

Ruiz ha assegurat també que durant aquest any les empreses públiques i els consorcis sanitaris “faran efectiva la seva sortida de qualsevol participació en societats mercantils alienes a les seves finalitats de servei públic i dels seus consells d’administració”.

L’anunci, que de moment només és una declaració d’intencions, es produeix enmig d’una onada de processos judicials i investigacions obertes per presumptes irregularitats sanitàries, com el cas de l’Hospital de Sant Pau, on sis alts càrrecs han estat imputats per suposats “contractes ficticis”; el del hòlding  d’empreses municipals Innova de Reus, que ha suposat la detenció de l’expresident de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, i de l’exdirector del CatSalut, Carles Manté, i el del grup Serhs, presidit per l’exalcalde de Calella, Ramon Bagó, que també va ocupar càrrecs directius a la patronal sanitària Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC).

Millorar la gestió
Diverses veus de l’àmbit sanitari i de la mateixa administració han demanat aquests darrers dies canvis estructurals i legislatius profunds per corregir i millorar el model de gestió de la sanitat.

Així, el secretari general de MC, Francessc Duch, ha reclamat en un article publicat a El Periódico un lideratge polític “amb les mans netes” que prioritzi les polítiques socials per sortir de la recessió. “Intentar redreçar la crisi sense abordar el malbaratament de diners públics és un despropòsit, però intentar fer-ho sense depurar la corruptela és il·lusori”, ha subratllat.

Per la seva part, el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Miquel Vilardell, ha receptat nous mecanismes de control i una “transparència absoluta” per evitar conflictes d’interessos entre la gestió del sector sanitari públic i privat, mentre que el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (institució independent adscrita al Parlament), Daniel de Alfonso, ha reivindicat que es reforci legalment el control de la gestió dels recursos públics, especialment pel que fa als consorcis sanitaris.

En aquest context, el Govern ha informat aquesta setmana que, en breu, publicarà els sous dels alts càrrecs de la Generalitat i dels organismes, empreses públiques i consorcis que són de l’Administració catalana o en els quals té una representació majoritària. Ho farà a través d’un nou portal web (transparencia.gencat.cat) sobre transparència i rendiment de comptes de l’acció de Govern, on també es podrà consultar tota la contractació pública amb el sector privat superior als 18.000 euros.

Per a MC, l’aprovació del codi ètic i la publicació dels sous dels alts càrrec i de la contractació pública “suposaria un avenç extraordinari per a la transparència del sistema de salut”, tot i que de moment el sindicat es mostra caut davant la possibilitat que aquests propòsits s’acabin materialitzant.