Metges de família de MC: “El sistema sanitari es troba ferit de mort, però es manté viu gràcies a la nostra paciència i professionalitat”

Imatge de dos Metges de Família

El diari Segre ha publicat aquest dijous una carta dels delegats i delegades de Metges de Catalunya (MC) a Lleida en resposta a l’article Es busquen metges de família, en el qual el Dr. Ramon Piñol, director operatiu dels serveis sanitaris del Servei Català de la Salut (CatSalut) a la província, assenyalava que “en els últims anys els metges de família han donat una mala imatge de l’especialitat afirmant que ‘tot és un desastre i que estan cremats’”.

En l’article, el sindicat ha transmès la “indignació” dels professionals de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) envers aquestes paraules. I és que la gran majoria pateix símptomes de burnout per diversos motius, com per exemple la “manca crònica” de professionals estructurals, l’autocobertura de feina que han de fer arran de la falta de substitucions del personal absent, la sobresaturació de les seves agendes i l’insuficient temps per atendre als pacients amb seguretat. 

L’elevada quantitat de tasques administratives que han de realitzar en el seu dia a dia, la impossibilitat de fer formació, recerca i/o docència durant la seva jornada laboral –i haver de dedicar-hi part del seu temps de lleure–, la incompatibilitat dels torns amb la conciliació de la vida familiar i el menysteniment del criteri de l’especialitat de MFiC són factors que també afecten al malestar emocional i físic d’aquests professionals. 

Aquesta és la situació amb la qual es troben els estudiants de Medicina i futurs residents, “una realitat que els fa no triar aquesta especialitat i encara menys fer-la al nostre territori”, assenyalen els delegats i delegades de MC a l’article publicat al diari lleidatà. 

En aquest sentit, els facultatius de medicina de família denuncien que “el canvi que pateix l’atenció primària de forma vertiginosa ens aboca a una evolució de l’atenció primària que ja ha començat, amb rols i responsabilitats diferents en què el metge acabarà sent un luxe al qual no tothom podrà accedir quan vulgui”. 

Manifesten que, actualment, en la medicina familiar “realment tot és un desastre i estem cremadíssims, però gràcies a la nostra paciència, consciència, responsabilitat i professionalitat el sistema sanitari encara es manté viu, ferit de mort, però viu”. El sindicat mèdic adverteix, doncs, que si no es prenen mesures per millorar les condicions laborals d’aquests professionals sanitaris, la medicina es convertirà en “una atenció primària pública sense metges ni metgesses”.