Nota d’aclariment: el personal facultatiu en formació té dret a fer vaga

Vaga MIR

Davant els dubtes que el personal facultatiu en formació (MIR) ha manifestat a Metges de Catalunya (MC)  sobre el seu exercici del dret de vaga, el sindicat vol deixar clar que els residents tenen a dret a adherir-se a les aturades convocades a l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i als centres de l’àmbit de l’atenció hospitalària, atenció primària, sociosanitari i de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) el dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre.

Els serveis mínims que s’han de complir -incloent els que garanteixen el 100% del normal funcionament de determinats serveis- són forçosos perquè tenen la consideració d’indispensables. Els MIR són facultatius amb contractes de formació i no poden ser considerats com a imprescindibles en les plantilles de mínims, de fet, tampoc ho són en les plantilles ordinàries.

MC ha defensat aquesta posició (avalada per diverses ordres de diferents conselleries de salut i del mateix Tribunal Suprem) davant l’ICS i les patronals del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). La resposta de l’ICS ha estat que el personal en formació té garantit el dret de vaga en jornada ordinària, però si té assignada una guàrdia, l’ha de fer.

El sindicat entén que la imposició de la guàrdia als MIR,  adscrivint-los als mínims que garanteixen el 100% dels serveis d’urgències, està mancada d’empara legal. Així, l’organització posa la seva assessoria jurídica a disposició dels residents afiliats per defensar legalment els facultatius que rebin represàlies per exercir el legítim dret de vaga.