Amnistia Internacional Catalunya (AIC), Metges de Catalunya (MC), i el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), integrants de la campanya ‘Més i millor AP’, han comparegut aquest dimecres davant la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya per tornar a reclamar als representants polítics que la planificació sanitària, incloent el futur pressupost del Departament de Salut, situï preferentment la mirada sobre l’àmbit assistencial d’atenció primària.
La campanya ‘Més i millor AP’ deriva de la iniciativa '25% Atenció Primària JA', promoguda per les mateixes entitats, que a l'anterior legislatura va pressionar els grups parlamentaris perquè els comptes sanitaris destinessin, com a mínim, el 25% dels recursos al primer nivell. Tal com ha recordat, Júlia Pérez, coordinadora de la campanya i portaveu d’AIC, l’atenció primària segueix “molt menyspreada”, tot i el seu paper fonamental per garantir el dret a la salut i una atenció sanitària de qualitat i en condicions d’igualtat.
En aquest sentit, ha afegit, “cal reforçar amb més inversió l’àmbit assistencial que actua com a porta d’entrada al sistema, i cuidar els seus professionals”. Per assegurar que la primària rep un finançament adequat, AIC ha demanat que les dades pressupostàries i de gestió siguin “més transparents, accessibles i comprensibles”.
Per la seva part, Blanca de Gispert, representant de FOCAP, ha recordat els trets que defineixen l’atenció primària, que han demostrat la seva incidència positiva sobre els principals indicadors de salut. Així, l’AP ha de ser “pròxima, accessible, longitudinal, global i coordinada”.
Plantilla, sobrecàrrega, burnout i captació de nous professionals
Mireia Prat, metgessa de família, ha intervingut en representació de MC. La delegada del sindicat mèdic ha destacat que la plantilla de professionals d’atenció primària no està ben dimensionada. A tall d’exemple, ha assenyalat que el nombre de metges i metgesses d’AP segueix sent inferior al que hi havia l’any 2010, abans de les retallades, mentre que la població catalana ha crescut en més de 600.000 persones, cada vegada més envellides i més demandants d’assistència. “El personal facultatiu resol el 65% de les visites, clarament la plantilla no és l’adequada per atendre amb qualitat”, ha assegurat.
La falta de professionals, ha continuat, es tradueix en sobrecàrrega de treball. “Segons dades de l’ICS, el 50% de les agendes mèdiques supera les 25 visites diàries que marquen el límit si es respecta el temps de 12 minuts per visita presencial i 6 minuts per visita telemàtica. Això vol dir que són visites forçades, sense temps. És evident que la qualitat es veu molt minvada”.
Les vacances, les baixes laborals, les reduccions de jornada o els permisos sense sou no se substitueixen i els professionals que romanen al sistema han de suportar aquesta càrrega de treball afegida. Per tot el això, els estudis de burnout realitzats per diferents institucions i organitzacions —inclòs MC— demostren que al voltant del 30% dels sanitaris presenten símptomes de baixa realització professional, esgotament emocional i despersonalització. “Estem sobrecarregats, conciliar la vida personal i laboral se’ns fa molt difícil i això ens aboca al burnout”, ha afirmat la representant sindical.
En aquesta situació, l’atenció primària té dificultats per incorporar nous professionals, com han demostrat les tres darreres convocatòries MIR que han acabat amb places vacants de medicina familiar i comunitària. Perquè el primer nivell recuperi atractiu i prestigi, Prat ha apuntat algunes de les mesures necessàries: “contractar més professionals i redimensionar els equips; assegurar el temps no assistencial a les agendes; facilitar la formació i la conciliació, augmentar l’autonomia professional; elaborar un pla de cures per reduir la incidència del burnout i disminuir la burocràcia i el clicking, que se’ns menja el dia a dia”.
Finalment, ha remarcat que les joves generacions tenen unes prioritats diferents i “donen tant valor al sou com al seu benestar. Per seduir-los “serà molt important tenir el compte el salari emocional”, ha conclòs.