Pablos: “No es pot oferir la mateixa qualitat assistencial amb 25 visites diàries que amb 40”

Óscar Pablos entrevista Els Matins de TV3

El secretari del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC), Óscar Pablos, ha alertat que l’atenció primària del sistema públic de salut es troba en una situació de precarietat que “’únicament se sosté per la professionalitat de la gent que hi treballa”. Entrevistat aquest dimecres per Els Matins de TV3, Pablos ha explicat que la degradació del primer nivell assistencial és conseqüència de les retallades sanitàries, aplicades des de l’any 2010, que encara no s’han revertit. “S’han perdut més de 800 facultatius d’atenció primària i el 40% de la plantilla de l’Institut Català de la Salut (ICS) es troba en situació de temporalitat. Això provoca una sobrecàrrega de treball per als professionals que pot tenir conseqüències per a la qualitat assistencial, perquè no és el mateix fer 25 visites diàries que 40. No es pot convertir en ordinari el que hauria de ser extraordinari”, ha argumentat.  

La precarietat de les condicions laborals i retributives dels facultatius -amb un pèrdua acumulada d’ingressos propera al 30%- explica, segons Pablos, les dificultats amb què es troba l’Administració per cobrir les places de metges de família i pediatres. “Si es milloren les retribucions, si es dona als professionals la capacitat de gestionar les consultes, establint límits màxims de visites, i es promouen mesures per facilitar la conciliació, trobarem els metges que necessitem”. En aquest sentit, el responsable sindical ha recordat que hi ha un precedent a l’àrea de Metropolitana Nord de Barcelona on l’ICS ha decretat una instrucció que fixa un màxim de 23 visites diàries presencials i cinc no presencials per metge de família, a més d’altres mesures orientades a alleugerir la pressió assistencial i garantir la qualitat dels serveis. “El problema és que no s’està aplicant per manca de pressupost, diuen”. 

I és que el finançament és el gran cavall de batalla de l’atenció primària. Mentre les societats científiques i l’OMS plantegen que els Estats amb sistemes de salut finançats amb recursos públics han de destinar un 25% del pressupost sanitari a la xarxa d’assistència primària, a Catalunya, l’any 2017, la xifra per a aquesta partida és d’un 16,9% del pressupost consolidat del Departament de Salut. Així les coses, Pablos ha volgut deixar clar que l’única manera de potenciar l’atenció primària és posant-hi més diners “per fer realitat la seva preponderància”.  

Finalment, Óscar Pablos ha advertit que els professionals mèdics estan “farts i cansats” i ha remarcat l’increment de les baixes laborals dels metges per angoixa i estrès. “L’Administració vol que ens dediquem a fer de registradors, introduint dades en el sistema informàtic, però l’essència de l’atenció primària és mirar als ulls als pacients i ho hem de recuperar”, ha reclamat.