Patxi Avilés, secretari del Sector Primària XHUP de Metges de Catalunya

Patxi Avilés

El Sector Primària XHUP de Metges de Catalunya (MC) compta des d’aquest dijous amb un nou secretari. Patxi Avilés ocuparà el càrrec que des del mes de maig estava vacant per la renúncia de Núria Relaño. Avilés pren les regnes del sector després de ser l’únic candidat que s’ha presentat a les eleccions convocades per substituir l’anterior secretària i es mantindrà en el lloc almenys fins a les properes eleccions a càrrecs interns dels sectors professionals de MC que se celebraran l’estiu de 2020.

Metge especialista en medicina familiar i comunitària i delegat sindical del CAP Terrassa Sud de la Fundació Assistencial Mútua de Terrassa, Patxi Avilés és un dels representants territorials més actius de l’organització en l’àmbit de la xarxa sanitària concertada. Com a objectius, el nou secretari del sector assenyala, en primer lloc, l’equiparació salarial dels facultatius d’atenció primària respecte als seus homòlegs dels hospitals, una mesura que s’intentarà aconseguir amb el nou conveni col·lectiu del SISCAT que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de 2019. En segon lloc, Avilés fixa la millora de les condicions laborals dels professionals del primer nivell assistencial concertat, “en la mateixa línia de reivindicacions dels metges de primària de l’Institut Català de la Salut (ICS)”.

L’equiparació salarial amb els facultatius hospitalaris suposaria acabar “de facto” amb la doble escala salarial que assegura que existeix en l’atenció primària catalana, ja que, a diferència de l’àmbit concertat, els metges de l’ICS dels CAP i els hospitals tenen el mateix sou. “Tenim la mateixa formació i oferim el mateix servei públic que els companys de l’ICS, però les nostres retribucions són inferiors. Això s’ha d’acabar”.