Pols de força dels facultatius amb un 71% de seguiment de la quarta jornada de vaga a la sanitat

Els facultatius de la sanitat pública i concertada mantenen el pols de força amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals sanitàries concertades Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), per exigir millores assistencials i laborals en el sistema. Aquest dijous, el seguiment de la quarta jornada vaga ha estat d’un 71% de mitjana entre el col·lectiu mèdic.
 
D’una banda, un 75% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l’atenció primària de l’ICS s’ha sumat a l’aturada convocada per Metges de Catalunya (MC), mentre que en l’àmbit de la sanitat concertada, el seguiment als hospitals, centres d’atenció primària (CAP), centres sociosanitaris i centres de salut mental ha estat del 66%.
 
El sindicat mèdic destaca la “fermesa” dels facultatius que es mantenen “dempeus” després de quatre dies de mobilitzacions massives per reclamar “les millores necessàries per recuperar la qualitat assistencial i la dignitat laboral”. Avui les protestes també s’han estès pel territori amb concentracions a les gerències territorials de l’Institut Català de la Salut (ICS) a les províncies de Tarragona, Lleida i Girona.
 
A més, mig miler de metges i metgesses de la sanitat concertada s’han manifestat davant la seu del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) a Barcelona on el president del sector d’hospitals concertats, Xavier Lleonart, ha estat rebut per la direcció d’aquesta patronal. A la sortida, ha explicat que els representants de les empreses sanitàries “s’han compromès a obrir negociacions amb el col·lectiu mèdic”. Posteriorment, els concentrats s'han dirigit a la Ronda de Dalt i han tallat breument la circulació a la via.
 
D’altra banda, el president i el secretari general de MC, Jordi Cruz i Josep Maria Puig, respectivament, han comparegut aquest migdia en la Comissió de Salut del Parlament per exposar als diferents grups polítics la situació de precarietat assistencial i laboral que pateixen els facultatius de la sanitat pública i concertada. Els dirigents sindicals han demanat als parlamentaris que la voluntat política per resoldre els dèficits del sistema “es tradueixi en un increment significatiu dels pressupostos de Salut per a 2019, per tal de recuperar la credibilitat i la confiança amb els representants de la ciutadania”.