La pressió del personal de psiquiatria infantojuvenil de l’Hospital Santa Maria de Lleida aconsegueix aturar l’externalització de llits

Hospital Universitari Santa Maria de Lleida

El Departament de Salut va informar fa una setmana d’una redistribució de l’hospitalització de salut mental de menors a la província de Lleida, mitjançant la qual pretenia eliminar els dotze llits d’aguts de la Unitat de Referència per a Psiquiatria Infantil i Juvenil (URPIJ) de l’Hospital Universitari Santa Maria. Posteriorment, després de les pressions del personal, va voler reduir-los a vuit i reubicar els quatre restants al Sant Joan de Déu Terres de Lleida, amb qui té signat un acord de col·laboració. 

El personal de la unitat psiquiàtrica, així com la gerència i el cap de servei, ho consideren una “externalització del servei” i s’hi han mostrat en contra, ja que s’apartaria els infants i adolescents del model d’atenció integral. A més, separar les unitats d’hospitalització de les urgències suposaria un risc per a la continuïtat assistencial d’aquests pacients, un posicionament que també comparteix i denuncia Metges de Catalunya (MC). 

Davant les pressions dels professionals del centre per intentar mantenir els recursos assistencials actuals i que Salut replantegi aquestes mesures per “preservar la salut mental dels infants i joves”, aquest dijous al matí s’ha aconseguit aturar els canvis previstos. La gerència i el cap de servei del Santa Maria ha acordat amb la Direcció General de Salut crear una comissió d’experts per valorar la situació actual de la salut mental infantojuvenil al territori i, pròximament, elaborar i presentar una nova proposta de reorganització. Els membres del comitè d’empresa han vist amb bons ulls aquesta decisió i, per aquest motiu, la caminada reivindicativa que hi havia prevista a la tarda ha quedat desconvocada.  

“Romandrem molt pendents d’aquesta comissió per assegurar que els canvis tinguin en compte tant la visió dels professionals del centre com dels usuaris i les seves famílies, ja que no podem permetre que es cronifiqui la salut mental dels menors”, sosté el psiquiatre Enrique Díaz, delegat de MC a l’Hospital Santa Maria. En aquest sentit, el sindicat mèdic es mostra “molt satisfet” per la fita i es compromet a continuar lluitant i defensant un model d’atenció integral medicopsiquiàtrica als infants i joves.