Primera sentència favorable a MC sobre el pagament de la guàrdia com a hora ordinària a la xarxa concertada

El jutjat social número 29 de Barcelona ha donat la raó a Metges de Catalunya (MC) i ha obligat l’Hospital de Sabadell (Corporació Sanitària Parc Taulí) a abonar a 79 facultatius les hores de guàrdia de presència física que superen la jornada ordinària de 1.826 hores, com a mínim, al preu de l’hora ordinària, entre els anys 2005 i 2010.

Aquesta és la primera sentència favorable dictada després que el Tribunal Suprem desestimés l’abril passat els recursos presentats per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH) i Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i ordenés recomptar les guàrdies dels metges dels hospitals i centres d’atenció primària (CAP) concertats, ja que el preu de l’hora de guàrdia fixada en el darrer conveni col·lectiu (signat l’any 2005 pels sindicats no mèdics UGT i CCOO i prorrogat des de 2008) és de mitjana uns 10 euros inferior al preu de l’hora ordinària.

La resolució determina que el valor de l’hora de guàrdia es calcula mitjançant la suma de tots els conceptes salarials inclosos en la nòmina, dividits pel nombre d’hores ordinàries que marca el conveni.

És a dir, rebutja la fórmula de les patronals que descomptaven d’aquest càlcul el complement d’atenció continuada i les hores de descans postguàrdia per rebaixar-ne el preu final.

Tot i que la sentència encara no és ferma, ja que l’empresa pot interposar recurs, MC valora molt positivament la decisió del jutge atès que, implícitament, reconeix el sobreesforç del metge durant la jornada extraordinària.

Actualment, el sindicat lidera la demanda judicial de 950 facultatius de la xarxa concertada contra 25 empreses sanitàries.